Alcoholvrij café Hilversum al snel van start

Henk Runhaar
Hilversum

Er zijn zoveel enthousiaste reacties op het intiatief voor een alcoholvrij jongerencafé in Hilversumse hardrockkroeg Barracuda, dat ’Young Barracuda’ binnenkort al start. Dat meldt Petra de Beij van Stichting R. Dinsdagavond 9 juni is de aftrap, met de bij de doelgroep populaire Hilversumse dj Hidde Olland als gangmaker.

Stichting R wordt gerund door moeders van Hilversumse pubers die zich grote zorgen maken over het gebrek aan veilige uitgaansgelegenheden voor jeugd van zestien tot achttien jaar.

Door de aangescherpte alcoholregels (alleen legaal voor achttien-plus) kan deze groep vrijwel nergens meer terecht. ’Young Barracuda’ wordt gerund door jongeren zelf.

De Beij: ,,We hebben een team van zes jongeren die bardienst doen en voor muziek zorgen. Nieuwe jongeren die ook willen meedraaien zijn trouwens van harte welkom.’’

De stichting zorgt voor toezicht door volwassenen. ,,Die staan bij de deur. Dronken naar binnen of met een flügeltje in je sok, dat kan écht niet. Maar we willen ook weer niet te nadrukkelijk aanwezig zijn, geen onnodig hoge drempel opwerpen’’, zegt De Beij. ,,En natuurlijk zijn Ton en Rika Gomersbach er altijd, het is hun zaak.’’

Ook leuk zonder drank

Tot de zomervakantie is er vier keer een jongerenfeest in Barracuda. Telkens op dinsdagavond. ,,Enorm spannend of het aanslaat. Het is natuurlijk een doordeweekse avond, de jongeren moeten de volgende dag gewoon weer naar school. We moeten zien waar te maken dat een leuke avond ook zonder drank kan.’’ Telkens is het ’knallen’ vanaf acht uur tot uiterlijk een uur ’s nachts, de officiële sluitingstijd van Barracuda.

De eerste avond komt het sowieso wel goed, verwacht De Beij. ,,We zijn ontzettend blij dat Hidde wil komen optreden.’’ Met zestig bezoekers zit de zaak stampvol. ,,Maar een gigantisch feest met dertig jongeren is ook prima.’’ Als het jongerencafé zich heeft bewezen, wordt dinsdagavond waarschijnlijk verruild voor vrijdagavond.

Exploitatietekort

Aanvankelijk wilde Stichting R de inmiddels gesloten jongerenkroeg ’t Pakhuys aan de Kolenstraat ’droog leggen’. Dat mislukte, omdat de gemeente Hilversum niet garant wil staan voor een eventueel exploitatietekort.

Voor het Barracuda-initiatief, dat de gemeente geen geld kost, krijgt de stichting alle medewerking van Hilversum. De Beij: ,,Ze hebben ons supergoed geholpen met het uitleggen van de regelgeving.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.