Onrust over verdachte galerijen in Soest

De eerste stempels (steunen) zijn al geplaatst.

De eerste stempels (steunen) zijn al geplaatst.© foto yke leestemaker

Hans van Keken
Soest

Portaal gaat komende week de galerijvloeren van acht flats in Soest stutten. Uit voorzorg, omdat ze niet voldoen aan de wettelijke norm. Flatbewoners zijn ongerust.

Het gaat om 104 vloerplaten van acht meter lang van flats in de wijk De Eng, aan de Dalweg, Rubenslaan, Saenredamplantsoen en Van de Veldeplantsoen. Die flats zijn net wat ouder dan die in Smitsveen, waar de corporatie ook flats heeft. Daar is echter een andere manier van bouwen gebruikt, voor de galerijen.

Portaal heeft de flats onderzocht in het kader van een opdracht van minister Blok van Wonen. Die gaf per 1 januari vorig jaar eigenaren van flats de opdracht de galerijen te onderzoeken.

Aanleiding was het bezwijken van een galerijvloer in Leeuwarden in 2011. Het leidde tot een grootschalig onderzoek. Ook in Soest dus. Met een radar is gekeken hoe diep de bewapening in het beton zit. Die bewapening blijkt niet overal sterk genoeg.

Balen

Het stutten (met stempels) is een maatregel in afwachting van een meer afdoende aanpak, meldt Portaal, ook in een brief aan bewoners.

De komende week worden alle ’verdachte’ galerijen gesteund. In overleg met bewoners, de gemeente (en zeker ook welstand) wordt vervolgens gekeken wat er nu mogelijk is, legt Portaal-woordvoerder Stefan Gradisen uit.

De corporatie baalt ook enorm dat uitgerekend de flats die recent nog gerenoveerd zijn nu toch aan de beurt lijken voor opnieuw een reparatie.

,,Dit konden we niet weten. Toen we opdracht gaven voor renovatie richtte het onderzoek naar de galerijen zich aanvankelijk op het roesten van bewapening. Daar kwam niets uit. Daarna focuste het onderzoek zich pas op of de bewapening hoog en dus sterk genoeg is. Balen dat mensen die de overlast van de renovatie voor hun kiezen hebben gehad, nu hiermee geconfronteerd worden. In overleg gaan we kijken hoe we de overlast zo klein mogelijk kunnen krijgen.”

Onthutst

Yke Leestemaker van de bewonerscommissie van de Eng is onthutst. ,,Al langer doen onder bewoners geruchten de ronde over krakende en knappende geluiden en scheurtjes in galerijen. Van veraf ziet het er wel aardig uit, maar met je neus er bovenop zie je scheurtjes en roest. Ook nu al zitten er stukjes los.”

Hij noemt de onrust onder de bewoners begrijpelijk en niet zo gek. ,,Er leven veel vragen. Sommigen voelen zich ook niet zo veilig. Jammer dat dit alles niet in de renovatie meegenomen kon worden.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.