Puur natuur op het hoogste podium

Susanne van Velzen
Huizen

Het lichaam van bodybuilder Leroy Kakiay is het resultaat van jaren keihard trainen. Zonder hulp van groeimiddelen. In november staat de topsporter uit Huizen in Las Vegas op het podium van de Natural Olympia. ,,Je moet heel veel opofferen om zover te komen.’’

Zodra Leroy Kakiay in de tweede week van november op het podium staat in Las Vegas, heeft hij maar drie tot vier minuten om te laten zien wat hij in huis heeft. De bodybuilder uit Huizen werkt al jaren aan zijn lichaam, zonder de hulp van anabole steroïden of andere groeihormonen. De Natural Olympia in de gokstad, waar hij zich tijdens het WK in Dubai voor kwalificeerde, is het hoogtepunt van zijn loopbaan. Maar het is Kakiay niet komen aanwaaien.

In het bodybuilding is het gebruik van hulpmiddelen misschien nog wel gebruikelijker dan in het wielrennen. Wie een ‘kuurtje’ neemt en daarbij flink traint, ziet al snel resultaat. De spiermassa neemt enorm toe en wie gebruikt, heeft meer zin om te trainen en herstelt sneller. Maar er zijn nadelen. De hormoonhuishouding van het lichaam wordt in de war geschopt, waardoor er vervelende bijwerkingen ontstaan. Bij intens of langdurig gebruik kan het ook gevaarlijk zijn. De lever kan worden aangetast en aangezien het hart ook een spier is, groeit het vitale orgaan net zo hard mee. Voor Kakiay zijn dat allemaal argumenten om het hulpmiddel te laten staan, maar vooral het mentale aspect geeft de doorslag.

Opofferen

,,Het is slecht voor je zelfbeeld”, zegt de 26-jarige Huizenaar. ,,Je doet iets wat je eigenlijk niet kunt. Ik was al voor mijn achttiende aan het trainen. Je moet heel veel opofferen om zo ver te komen. Maar dat geeft ook voldoening. Ik sta in november op het hoogste podium en heb dat zelf bereikt, met hard werken en veel discipline.”

De wedstrijd in Las Vegas is speciaal voor atleten die niet gebruiken. Voorafgaand aan het toernooi is er een dopingtest, maar helemaal waterdicht is het systeem niet. Wie bijvoorbeeld een half jaar voor de wedstrijd groeihormonen gebruikt en er dan mee stopt, zal door de test komen.

Spiermassa

Zo’n atleet zal iets van zijn spiermassa verliezen, maar behoudt wel een deel. Dat kleine verschil kan de doorslag geven. De jury, die de atleten beoordeelt op hun fysiek en presentatie, moet extra scherp zijn. Want voor de kenner is het te zien of iemand puur natuur traint, of toch een keer gevallen is voor de effectieve anabole steroïden. ,,Ik was eens op een wedstrijd in België, die natural had moeten zijn. Maar daar stonden ook van die ’kalveren’ die veel te groot waren. Ik ben 1.70 meter, weeg voor een wedstrijd 72 kilo en heb dan een vetpercentage van vier procent. En eerlijk gezegd heb ik niet heel veel aanleg voor deze sport, wat lichaamsbouw, aanleg en stofwisseling betreft.’’

Schaamteloos

,,Sommige jongens wegen meer door hun aanleg, maar als ze met dezelfde lengte bijvoorbeeld 85 kilo wegen, dan weet je dat er iets niet klopt. Wie gepakt wordt zal altijd herinnerd worden als die atleet die gebruikte en schaamteloos meedeed met een natural-competitie.”

,,Ik heb veel kritiek gekregen de afgelopen jaren. Sommige jongens die gebruiken kunnen het zich niet voorstellen dat je op dit niveau kan presteren zonder doping. Ze riepen dan dat ik ook gebruikte, alleen maar omdat ze geen andere weg kennen. Ik probeer de bodybuilding een ander imago te geven. Jonge mensen die gaan trainen denken vaak dat het erbij hoort. Je ziet dat ook in advertenties. Een bedrijf dat een eiwitproduct verkoopt zet iemand op de verpakking die duidelijk gebruikt heeft. De jeugd denkt dan dat je zo groot kan worden door alleen dat product te nemen en zodra ze doorkrijgen dat het niet zo simpel is, grijpen ze naar doping. Ik weet dat het vaak verkocht wordt. Ik ken iemand die in een jaar tijd veertig kilo aan kracht is aangekomen. Dat is niet normaal, hij gaat zonder twijfel blessures krijgen. Je gewrichten kunnen dat niet aan. Ik wil het gezicht van de tegenbeweging zijn. Als ik een foto op bijvoorbeeld Facebook post, hoor ik vaak dat ik narcistisch ben. Maar het gaat niet om mij. Ik laat zien wat er natuurlijk mogelijk is.”

Blijven eten

Om dit allemaal te bereiken, is er meer nodig dan vaak naar de sportschool gaan. Wie spiermassa wil kweken, zal flink door moeten eten. Kakiay neemt zes dagen per week vierduizend calorieën per dag in, verspreid over zes tot acht maaltijden. Die energie moet wel van gezonde producten komen, een paar hamburgertjes met friet en een milkshake zijn strikt verboden in het dieet.

Kakiay neemt bij het ontbijt drie tot vier eieren en pap, waarna hij nog mueslibollen met kaas of pindakaas naar binnenwerkt. Daarna gaat hij over op de rijst, pasta, groenten en een kilo rood vlees of kip. De rijst en pasta moet volkoren zijn, waarmee suikerdips worden voorkomen en de energie langzamer wordt afgegeven. Vlak voor hij naar bed gaat eet hij nog vier rauwe eieren. Voor een bodybuilder heeft eten weinig sociaals meer en hoort het bij het werk. ,,Als het lekker is, is het mooi meegenomen. Maar het maakt eigenlijk niet uit. Het is functioneel eten en ik vind dat dat ook zo hoort. We zijn mensen en hebben eten nodig om te functioneren. Natuurlijk heb ik soms geen zin om weer die eieren te eten, maar je moet niet nadenken en het gewoon doen. Ik maak vaak een pan voor één of twee dagen. Sommige atleten maken verschillende gerechten op een dag, maar ik heb daar geen tijd voor. Ik werk ook als personal trainer en heb geen sponsor. Ik moet dus alles zelf betalen, ook mijn reis naar Las Vegas. De hele dag in de keuken staan levert niets op.”

Het obsessieve leven dat Kakiay leidt kent ook zijn weerslag. De Huizenaar levert veel in en af en toe raakt dat hem. ,,Ik heb wel huilbuien gehad, ik heb veel van mijn sociale leven moeten missen. Ik ging al snel als topsporter leven. Iedereen die ik kende ging in het weekend uit, voor mij zat dat er niet in. Ik zat soms zeven dagen per week in de sportschool en als ik eens naar de bioscoop ging, nam ik een bakje met eten mee. Nu weet ik dat dat helemaal niet hoeft. Je moet een deel van je sociale leven opgeven, maar als je van te voren goed eet kan je gewoon wat leuks gaan doen. Achteraf heb ik te vroeg te obsessief geleefd. Daar heb ik soms spijt van, maar nu ben ik in balans en ben ik tevreden met wat ik heb.”

Roofbouw

In Las Vegas staat Kakiay een zware week te wachten, voor hij eindelijk kan ontspannen. Een week voor de wedstrijd neemt hij veel zout in en drinkt hij zes liter water per dag. Een dag voor de wedstrijd stopt hij met drinken, waardoor het vocht onder de huid naar de spieren wordt getrokken, voor een extra resultaat.

Op het podium moet hij opletten dat hij precies de goede poses aanneemt. Als de uitvoering niet perfect is, kan al het werk voor niets zijn geweest. ,,Je pleegt in die week eigenlijk roofbouw op je lichaam. Je ziet er op het podium krachtig uit, maar bent dat eigenlijk niet. Ik voel me nu een stuk beter dan op dat moment. Daarna ben ik kapot en heb ik ongeveer vier weken nodig om te herstellen. Maar eerst is er tijd voor ontspannen en eet ik allemaal troep. Die hamburgers zijn dan heerlijk, het voelt als een beloning voor het harde werken.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.