OM: rechter ’te lief’ voor foute agent Hilversum

Henk Runhaar
Hilversum

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank die een foute Hilversumse agent niet de geëiste 18 maanden onvoorwaardelijke celstraf, maar 3 maanden cel oplegde.

Als hoofdagent van de politie in Hilversum stuurde Tim van B. (37) in het voorjaar van 2015 chantagebrieven naar bezoekers van twee parkeerplaatsen langs de A1 en de A27 die bekend stonden als trefpunten voor homoseksuele mannen. Ze moesten voor 1.000 euro aan bitcoins overmaken, anders zouden foto’s van hun activiteiten naar familie en vrienden worden gestuurd. Om achter hun adresgegevens te komen, trok Van B. op het politiebureau in Hilversum hun kentekens na. Hij logde in met het afgekeken wachtwoord van een vrouwelijke collega.

In totaal vroeg de foute agent gegevens van 77 kentekens op. Hij zegt 37 personen een afdreigingsbrief te hebben gestuurd. Van de 31 ontvangers die zich bij de politie hebben gemeld, deden er 20 aangifte. Voor zover bekend heeft niemand betaald. Compromitterende foto’s zijn niet gevonden.

De rechtbank ziet in de uitspraak van eerder deze zomer de persoonlijkheidsstoornis van de ex-hoofdagent als verzachtende omstandigheid. De man is volgens de rechtbank verminderd toerekeningsvatbaar. Ook woog de rechtbank mee dat een celstraf voor een ex-agent altijd extra zwaar is.

Het OM vindt dat de uitspraak niet in verhouding staat tot aard en ernst van de afperspogingen en de gevolgen ervan voor de ’kwetsbare’ slachtoffers.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.