Werkstraf Hilversummer voor verzinnen straatroof

Jurgen Swart
Hilversum

De 41-jarige Jorrit van S. uit Hilversum is door de politierechter veroordeeld tot 180 uur werkstraf waarvan 80 uur voorwaardelijk. Van S. probeerde na een valse aangifte van straatroof bij de politie twee verzekeringsmaatschappijen op te lichten.

De verdachte deed in 2015 aangifte van een straatroof. Hij vertelde dat hij met gloednieuwe spullen, een iPad en een iPhone, bij een vriend was geweest. Op straat was hij overvallen en hij had in de Gazellestraat in Hilversum de toestellen af moeten geven aan twee jongens op een fiets. De Hilversummer claimde vervolgens 1500 euro voor ’de gestolen goederen’ bij zijn verzekeraar.

De politie volgde de telefoon. De politie was stomverbaasd toen de iPhone een paar maanden later opeens in gebruik werd genomen door de Hilversummer zelf. De verdachte werd door de politie opgehaald. Hij bekende alles direct. Hij schaamde zich dood.

De officier van justitie legde uit hoeveel werk de politie aan deze zaak besteed had. Een straatroof krijgt prioriteit, daarbij heeft de politie ook dure middelen ingezet zoals het opsporen van de telefoon. De Hilversummer zei dat hij erg impulsief kan zijn. Hij had ruzie met de telefoonwinkel omdat zijn telefoon niet gerepareerd kon worden. Hij kocht toen een nieuwe, maar dat kon hij helemaal niet betalen met zijn schulden. Van S. zei dat hij inmiddels hulp heeft gekregen van zijn ouders en een psycholoog. Deze psycholoog heeft hem een ’beter mens gemaakt’, vertelde de Hilversummer. Hij werkt nu zes dagen per week om uit de schulden te blijven.

De rechter oordeelde iets milder over Van S. dan de officier, vanwege de ouderdom van de zaak.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.