Zestig seconden: Beatles scoorden met Bussums stuntje

© Holland Media Combinatie/Hans van Weel

Ronald Frisart

Fameus werd het allerlaatste openbare optreden van The Beatles. Op 30 januari 1969 speelden ze, bijgestaan door toetsenist Billy Preston, vijf nummers op het dak van 3 Savile Row, het pand in het Londense West End waar hun platenlabel Apple zetelde. ’Get back’ was het allerlaatste nummer dat klonk. Na 42 minuten maakte de politie een einde aan het openluchtconcert.

Nog jarenlang werd er over de volgens velen heel originele stunt gepraat. U2 deed later iets soortgelijks in Los Angeles, oud-Beatle Paul McCartney in New York.

Maar hoe origineel waren The Beatles eigenlijk met hun ’rooftop concert’? Niet zo heel erg, zo blijkt uit de binnenkort te verschijnen biografie van de Gooise muziekman Dick Bakker.

Als middelbare scholier nam Bakker in 1964 in de Hilversumse Phonogram-studio met het bandje The Fancy Five de single ’Timbuktu’ op. Om die onder de aandacht te brengen werd een promotiestunt bedacht. Vrijdagavond 3 juli gaven Bakker en de zijnen een miniconcert op het dak van platenwinkel Radio Velt aan de Huizerweg in Bussum. Honderden enthousiaste jongeren kwamen luisteren, meldde destijds de Bussumsche Courant.

En zo waren The Fab Four in 1969 met hun ’originele’ idee dus zo’n 4,5 jaar later dan The Facy Five uit het Gooi.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.