Baarn moet op zoek naar zeven ton

Foto ANP

Eric Lorier

Baarn staat er niet slecht voor, stelt Vermeer. ,,Een tekort van 700.000 euro, dat valt eigenlijk best mee. Dat is twee procent van onze totale begroting. Ik heb de afgelopen weken diverse collega-wethouders van omringende gemeenten gesproken, de meesten staan er slechter voor.’’

Wat hem betreft dus een stevige pluim voor zijn voorganger Petra Laseur, die de Baarnse gemeentefinanciën in tijden van laagconjunctuur op orde heeft gebracht. ,,Zij heeft het uitmuntend gedaan.’’

Dat Baarn de komende jaren moet bezuinigen kan voor niemand een verrassing zijn, dat was namelijk vorig jaar ook al bekend. ,,De gemeenteraad heeft er toen bewust voor gekozen om niet al radicaal in te grijpen, vanwege de naderende verkiezingen’’, stelt Vermeer. ,,De gemeenteraad wilde destijds niet over zijn graf heen regeren, om het maar zo te zeggen.’’ Met andere woorden: de hete aardappel ligt er nog. En structureel 700.000 euro is misschien niet schrikbarend veel, het is ook weer niet iets wat in een achternamiddag en zonder pijn is op te lossen.

Vermeer en zijn collega-wethouders komen op dit moment ook niet met concrete bezuinigingsvoorstellen. ,,Het zoeken naar de oplossingen leggen we bij de raad, al heeft het college wel denkrichtingen.’’ Die denkrichtingen zijn overigens niet verrassend: bezuinigen op gemeentelijke dienstverlening, op wegen- en groenonderhoud, en het verlagen van subsidies. Of de ozb verhogen, want dat kan natuurlijk ook. De provincie Utrecht grijpt in als Baarn de meerjarenbegroting niet zelf sluitend weet te maken, schetste Vermeer voor alle duidelijkheid het slechtst denkbare scenario. ,,Dan kom je onder toezicht te staan en wat er dan gebeurt is duidelijk: de ozb wordt onmiddellijk tot het maximum verhoogd en de subsidies worden gekort.’’ Maar zo ver zal het niet komen.

De gemeenteraad heeft deze week de presentatie van de zogeheten Perspectiefnota door Rudolph Vermeer aangehoord, maar eigenlijk ook niets meer dan dat. Het kruit werd zorgvuldig droog gehouden voor het debat over het onderwerp, aanstaande woensdag. Dan zal er een begin moeten worden gemaakt met de speurtocht naar zeven ton. Want die hete aardappel moet toch een keer worden doorgeslikt.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.