Drie overvallen laten Hilversumse juwelier Eddy van Selm niet los: ‘Het is mooi geweest’

Vakman Van Selm is ook goudsmid en horlogemaker.© ¬©TON KASTERMANS FOTOGRAFIE

Juwelierszaak Van Selm is bijna uitverkocht.© ¬©TON KASTERMANS FOTOGRAFIE

In de werkplaats achter de winkel repareerde Eddy van Selm bijna een halve eeuw sieraden en horloges.© Foto’s Studio Kastermans/Daniëlle van Coevorden

Een kogelgat in de wand herinnert aan een overval.© ¬©TON KASTERMANS FOTOGRAFIE

1 / 4
Annemarie de Jong
Hilversum

Daar staat-ie, fier rechtop, in een bijna lege zaak. ,,Alles is weg. Op een paar horlogebandjes en een kinderringetje na”, zegt juwelier Eddy van Selm (76) in de Hilversumse Herenstraat.

Na 47 jaar sluit de drie keer overvallen juwelier zaterdag voorgoed zijn winkel. ,,Op 1 december word ik 77. Het is mooi geweest. Ik heb het vak altijd met veel plezier gedaan. Mijn vrouw en ik zijn nog gezond, we gaan lekker op sjouw.”

De laatste weken ging het hard. Van Selm was al geen ’Gassan’ met exorbitant dure Rolexen en juwelen, maar de opheffingskorting trok als een magneet. ,,Soms stonden er twintig klanten in de winkel. Alles is verkocht. Ook de toonbank, stoelen, kasten. Zelfs het alarm gaat het museum in. Ik vind het wel lastig steeds ’nee’ te verkopen.”

Overvallen

Donderdag, vrijdag en zaterdag is hij voor het laatst open. Vooral om klanten kans te geven ’reparaties’ op te halen en afscheid te nemen. ,,Mensen komen een hand geven, of doosje chocola. Krijg ik rode wangetjes van.”

Eddy van Selm stapt in 1969 in de zaak, die zijn vader in 1951 begon. Eigenlijk is de sfeer nooit veranderd. Bij Van Selm stap je zo de jaren vijftig, zestig in. Vitrage voor het raam, meubilair van toen. De sluiting maakt veel los. ,,We hebben drie overvallen gehad. Dat komt weer boven”, vertelt echtgenoot Truus van Selm, die ook jaren in de winkel staat.

Kogelgaatje

Bij de eerste beroving wordt Eddy van Selm met een mes bedreigd. Hij rent er achteraan: ‘Houd de dief!’ De tweede keer is Truus ook in de winkel, maar Eddy weet haar snel de werkplaats in te duwen. ,,Ik hoorde een schot en toen werd het doodstil”, vertelt ze. ,,Ik dacht: als ik nu de deur open, dan ligt hij daar. Maar daar stond-ie: rechtop met een grijns. Ik was volledig in paniek, bij hem kwam de klap pas later.”

,,Kijk, hier zit het kogelgaatje”, wijst de juwelier. De kogel ging rakelings langs hem heen en doorboorde de houten lambrisering. Hij vindt het moeilijk erover te praten. Bij de derde overval duwt een crimineel het echtpaar keihard tegen de toonbank. Het stel vecht terug. ,,’Ik pak jou’, dacht ik”, vertelt Truus. ,,Je reageert zoals je reageert. Of je verstijft, of je vecht. Ze moeten niet aan m’n spullen komen. Het voelt alsof je voeten wortels krijgen: je groeit en wordt krachtig.” De teckel van het echtpaar blijkt minder waaks. ,,Die zat te bibberen in een hoekje.” Na de gewelddadige overval krijgen de Hilversummers fysiotherapie voor hun zere botten.

Kindje

Ondanks alle ellende gaat Van Selm door. ,,Een bedrijf wordt je kindje.” Toch zijn ze stiekem blij dat hun drie zoons voor een ander vak kozen.

De deurbel. Na drie overvallen zit het slot erop. Alleen als de juwelier het vertrouwt mag een klant naar binnen. Blijft lastig. ,,Niemand heeft op zijn voorhoofd staan: ik ben een boef.”

Gouden collier

Soms gaat het fout. Zoals die keer dat een moeder en dochter oorbellen passen. Ondertussen laat de sjekkie-rollende vader slinks een gouden collier in zijn binnenzak glijden. ,,Je moet ogen van voren en achteren hebben.”

Twee vaste klanten, Jeannette en René Koster uit Loosdrecht, komen gedag zeggen. ,,Jammer dat dit soort vakmensen verdwijnt”, vindt het echtpaar. Van Selm boort ondertussen een extra gaatje in haar horlogebandje. ,,Hopelijk komen we je nog eens op straat tegen”, zegt het stel bij vertrek.

Van Selm houdt keurig de deur open. Deze contacten gaat hij missen. ,,Ik ben van de oude stempel. Klant is koning. Vergeet niet; die komt jou je salaris brengen. Ik ben pas tevreden als de klant dat ook is.” Een contente consument plaatste ooit een kleine advertentie in De Gooi- en Eemlander: ‘Van Selm, bedankt voor de reparatie’. ,,Of je krijgt spontaan een zoen op beide wangen.”

Horlogemaker

Hij laat zijn werkplaats achter de winkel zien. ,,Het heilige der heilige.” Duizenden horloges en sieraden repareerde hij er. Want Van Selm is ook gediplomeerd horlogemaker en goudsmid. Ooit hing hier een soeplepel om boeven te verjagen. De lade van een zware kast gaat open. Tientallen papieren zakjes met nooit opgehaalde gerepareerde klokjes, bandjes en sieraden. ,,Zelfs nog uit mijn vaders tijd. Altijd bewaard.” Hij zucht. ,,Een zaak sluiten is net zo moeilijk als een zaak beginnen. Maar het is echt verstandig dat ik stop.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.