Huizer Jan Zwijnen (92) torst liters water [video]

Jan Zwijnen: ’Overal kraanwater graag! Maar liever niet op mijn rug.’

Eddie de Paepe
Huizen

Jan Zwijnen (92) is de oudste deelnemer aan de 65ste editie van de Avondvierdaagse Nijmegen, die dinsdag van start gaat. De Huizer loopt zijn 35e Vierdaagse - als het tegenzit - met een waterreservoir van tien liter op zijn rug.

Zwijnen vraagt daarmee aandacht vragen voor de petitie ‘Overal Kraanwater Graag’ van een vijftal drinkwaterbedrijven.

Hoe meer mensen deze petitie steunen, des te minder gewicht hij zal dragen tijdens zijn dertig kilometer lange wandeltocht. Zijn doel: honderdduizend handtekeningen. Voor iedere tienduizend handtekeningen gaat er één liter (en dus één kilo) van het gewicht af.

Drinkwater

De landelijke petitie is een initiatief van Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland. Inmiddels hebben diverse partijen zich aangesloten. Met de petitie willen zij kraanwater voor eens en altijd beschikbaar krijgen in de Nederlandse horeca en op festivals.

De petitie stelt dat als je op een festival of in een horecagelegenheid om kraanwater vraagt, dit niet langer geweigerd zou moeten worden. Kraanwater is tenslotte - aldus de initiatiefnemers - een eerste levensbehoefte en zou daarom altijd beschikbaar moeten zijn.

Vitens krijgt daarbij nu hulp uit onverwachte hoek. ,,Het is van de zotte dat er nog op zoveel plekken moeilijk wordt gedaan over kraanwater, iets wat nu tijdens mijn trainingsperiode weer extra opvalt’’, meldt Jan Zwijnen.

,,Hier op de Nijmeegse Vierdaagse is het goed geregeld en dat zou overal zo moeten zijn. Doel van mijn actie is mensen hiervan bewust maken en hen motiveren de petitie te tekenen. Omdat ik de Vierdaagse al 34 jaar op kraanwater loop, wil ik mijn 35e editie graag in dit teken zetten.”

In een video op overalkraanwatergraag.nl - waarop ook de petitie te vinden is - vertelt de Huizer zijn verhaal over deze actie en de Vierdaagse. Zwijnen hoopt dat de honderdduizend handtekeningen al voor het startschot binnen zijn. ,,Overal kraanwater graag! Maar liever niet op mijn rug", aldus de Huizer.

Bevrijdingsfestivals

Overal Kraanwater Graag is gestart op de bevrijdingsfestivals en wordt ondertussen gesteund door onder andere Barry Atsma, Kluun en Loïs Lane. De stichting Urgenda, duurzaamheidsplatform Nudge, KRNWTR, OneWorld Water, Dopper, Natuur & Milieu en de stichting Join the Pipe hebben zich bij de petitie aangesloten. Het initiatief wordt daarnaast gesteund door Jongeren Op Gezond Gewicht en het Voedingscentrum.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.