Nieuwe buurtbus naar hartje Loenen slaat aan

Casper van den Broek
Loenen aan de Vecht

De nieuwe buurtbus 522, die sinds enkele weken doorrijdt naar het hartje van Loenen, slaat volgens het Vechtse Verbond aan. Veel bewoners uit de Vechtstreek hebben de bus al ontdekt.

Fractievoorzitter Mieke Hoek van het Vechtse Verbond heeft inmiddels zelf al enkele keren gebruik gemaakt van het busje voor maximaal acht passagiers. Deze politieke partij heeft zich altijd sterk gemaakt voor het behoud van buslijn 122. Ze is niet alleen blij dat busbedrijf Syntus bij de overname van de dienstregeling sinds 11 december de busdienst in stand houdt, maar zelfs doortrekt vanuit Weesp tot in het dorpshart van Loenen. Toen de bus nog onder Connexxion viel reed hij niet verder dan het bedrijventerreintje van de Kerklaan, pal aan de provinciale weg tussen Loenen en Hilversum. Wie naar het dorpscentrum wilde moest daar overstappen.

,,Het biedt ongekende mogelijkheden”, legt Mieke Hoek uit. ,,De bus stopt nu pal voor de Jumbo supermarkt en de andere winkels van Loenen. Maar ook bij de nieuwe openbare bibliotheek, die sinds kort in zorgcentrum ’t Kampje zit. Ouderen uit Vreeland kunnen nu met het busje direct naar het dorpscentrum komen om te winkelen of boeken te lenen.”

Voor de ’Buurtbus Weesp-Vreeland, lijn 522’ bestaat zelfs al een speciale pagina op Facebook. De bus rijdt nu nog met chauffeurs in vaste dienst, maar het is de bedoeling dat in de toekomst vrijwilligers het stuur overnemen. Volgens busbedrijf Syntus is het echter absoluut niet de bedoeling dat de overgenomen chauffeurs van Connexxion worden gedumpt. Het bedrijf meldt zelfs dat het taxichauffeurs overneemt terwijl het daar niet toe verplicht is.

Het Vechtse Verbond heeft altijd voor het behoud van deze buslijn gestreden, omdat het een levensader in de Vechtstreek is. ,,Ik zat in de bus met enkele statushouders uit Vreeland. Er zijn genoeg mensen die geen auto hebben. Openbaar vervoer blijft broodnodig.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.