Politiebureau Hilversum gaat plat

De vertrouwde entree aan de Groest gaat net als de rest van het Hilversumse politiebureau plat.© foto studio kastermans/leon dakkus

Henk Runhaar
Hilversum

Het duurt zeker anderhalf jaar langer dan gepland om de nieuwe meldkamer voor Gooi en Vechtstreek, Utrecht en Flevoland onder te brengen bij het politiebureau aan de Groest in Hilversum. De reden: er is gekozen voor nieuwbouw op de plek van het hoofdkwartier van de Gooise politie.

Ruim een jaar geleden werd definitief gekozen voor Hilversum als plek voor de 112-centrale voor heel Midden-Nederland. Sinds 2012 wordt gewerkt aan een nieuwe organisatie voor de meldkamers. Afgesproken is dat er maximaal tien meldkamers (was 21) overblijven in het hele land.

De medewerkers van de huidige meldkamers in Naarden, Utrecht en Lelystad werken volgens de huidige planning vanaf begin 2022 in Hilversum. In totaal zo’n tweehonderd mensen draaien er dan ploegendiensten.

Renovatie

Lange tijd was renovatie van het huidige politiebureau uitgangspunt. De politie kreeg als eigenaar opdracht te onderzoeken of dit haalbaar zou zijn. Duidelijk werd dat de nieuwe meldkamer aan heel wat eisen moet voldoen. Daarom werd ook gekeken naar nieuwbouw.

In beide scenario’s was uitgangspunt dat de communicatietoren aan de kant van de Prins Bernhardstraat blijft staan. Alle betrokken partijen, waaronder de besturen van de veiligheidsregio’s Gooi en Vechtstreek, Utrecht en Flevoland, zien nieuwbouw als beste oplossing. Door een nieuw politiebureau inclusief grote 112-centrale te bouwen kan het beste worden voldaan aan het eisenpakket. Ook wat betreft de kosten is nieuwbouw gunstiger.

De politie heeft inmiddels opdracht gegeven voor de nieuwbouw. Voor er kan worden gesloopt, moet eerst een tijdelijk alternatief worden gevonden voor de de politie-onderdelen die nu in Hilversum zitten. Het gaat behalve om de ’gewone’ politie om onder meer een belangrijk deel van de recherche Midden-Nederland.

Veiligheid

Uitgangspunt voor een tijdelijk politiebureau in Hilversum is dat de veiligheid van de Hilversummers moet worden gewaarborgd, meldt de politie in een persbericht. De gemeente Hilversum helpt bij het zoeken naar een geschikte stek. ,,Gebruikelijk als grote organisaties een tijdelijk onderkomen nodig hebben’’, meldt de woordvoerster van burgemeester Pieter Broertjes desgevraagd.

Net als bij andere nieuwbouwplannen heeft de gemeente een vinger in de pap. ,,Het moet voldoen aan het bestemmingsplan en de welstandseisen.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.