Uitverkocht huis in Soest voor topdirigent John Rutter

Joost Reijnders
Soest

Het is niet de eerste de beste, die Paul Snoek naar Soest wist te halen voor een masterclass: John Rutter, de grote Britse koordirigent en componist. Zaterdag en zondag geeft hij les in de Petrus en Pauluskerk in Soest.

Duizend plaatsen zijn er, en die waren in een mum van tijd uitverkocht. Rutter geniet wereldfaam; als er iemand is die een Engels koor kan laten zingen, is hij het wel. Ook als componist straat hij op grote hoogte. Zijn ontroerende Requiem en Magnificat staat bij veel Nederlandse koren op het repertoire.

Snoek: ,,Ik ben een beetje brutaal geweest en heb hem gemaild. Ik hoefde hem niet echt te overreden, hij wilde wel komen. Ik wilde een masterclass organiseren voor de opening van ons nieuwe Koorhuys in Eemnes. Maar dat is veel te klein voor een repetitie met John Rutter. Ook de katholieke kerk daarnaast is ook te klein, dus we zijn naar de Petrus en Pauluskerk in Soest gegaan. Daar hebben we telkens vijfhonderd zangers bij elkaar, evenwichtig verdeeld over de stemmen. We hebben vier blokken ingedeeld per stemsoort. Gelukkig ook met voldoende mannenstemmen. Eigenlijk is het één koor van vijfhonderd man.''

De meeste koren in Nederland hebben werk van Rutter op hun programma staan. Snoek: ,,En vooral tegen kerstmis is hij populair. Hij heeft veel nieuwe carols geschreven. Voor de masterclasses heeft hij acht liederen uitgezocht die hij daar graag voor gebruikt.''

Rutter houdt over de hele wereld van zulke 'Singing-days'. Soest staat nu op de agenda op Rutters website in het rijtje met toplocaties als de Royal Albert Hall, St. Paul's Cathedral (waar Rutter volgende maand zijn 70e verjaardag viert) en Windsor Castle.

Snoek lacht. ,,Niet gek, ja.'' En zijn taak dit weekeinde? ,,Ik leid in en ik leid uit, dat is het wel zo'n beetje.''

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.