’Denken ze nou echt dat hier iemand gaat zitten?’

Omwonenden komen spontaan proefzitten op het ’moswonder’ aan de Diependaalselaan.

Omwonenden komen spontaan proefzitten op het ’moswonder’ aan de Diependaalselaan.© foto studio kastermans/leon dakkus

Henk Runhaar
Hilversum

Hilversum heeft de nationale primeur met de CityTree. De dubbelzijdige wand van een meter of wat in het vierkant, begroeid met mos en voorzien van geïntegreerde zitbankjes is donderdagavond neergezet in een middenplantsoen van de superdrukke Diependaalselaan.

Het gaat om een initiatief van de ’huisaannemer’ van Hilversum, Mourik Groot-Ammers. Hét argument voor een CityTree: hij zou de lucht net zo goed zuiveren als maar liefst 275 bomen. Bovendien is mos het hele jaar groen.

Het fors uitgevallen ding trekt nogal de aandacht, blijkt vrijdag. Utrechtse architect Hans Bilsen passeerde toevallig en stapte spontaan uit. „Gekke plek wel. Tussen zoveel bomen. Alsof uitlaatgassen spontaan naar die mossen trekken, niet dus. Dit ding is beter op zijn plek in een echt stedelijke omgeving”, oordeelt hij. „Op zich ben ik hier groot voorstander van. Ook voor het integreren van dit soort wanden in bijvoorbeeld kantoren en scholen.”

Ook omwonenden van het gedeelte van de Diependaalselaan ter hoogte van de Johan de Wittstraat en de Admiraal de Ruyterlaan zijn nieuwsgierig en komen een kijkje nemen. „Wát een ding, ik kijk er vanuit mijn flat de hele dag tegenaan”, zegt een oudere Hilversumse. Ze snapt niet waarom er bankjes in het middenplantsoen zijn neergezet. „Die stonden er al, even verderop. Daar zit ook niemand. Logisch, want oversteken doe je hier met gevaar voor eigen leven.”

Andere omstanders vrezen vandalisme. „Die plantjes zullen ze misschien wel met rust laten, maar graffiti komt er sowieso op”, weet een vrouw. Zitten op de CityTree-bankjes valt niet mee, vinden de dames. „Veel te hoog joh”, lachen ze bungelend met hun voeten. De architect denkt er net zo over. „De ergonomie kan veel beter.”

Hilversum laat het gevaarte drie maanden staan en beslist dan of het een blijvertje is en of er misschien zelfs meer van komen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.