De Tip Tien van Gooi, Vecht en Eemland

Aidan Mikdad is te beluisteren in het MCO.© Foto Anne Dokter

Klaar voor een nieuwe week vol muziek, theater, cabaret, film en exposities? De krant blikt vooruit en maakt een keuze uit wat er speelt in het Gooi, de Vechtstreek en Eemland. Ontdek in tien tips wat de regio te bieden heeft. Bezoek de circusachtige voorstelling ’Vita’ in Weesp, luister naar vier jonge zangers in Bussum of bekijk de schilderijen van Wilma van Benschop in Loosdrecht.

Muziek

Piano & Passie

Afgelopen september nam Aidan Mikdad de vijfde Concertgebouw Young Talent Award in ontvangst. Zondag 21 januari is de jonge pianist te beluisteren in het MCO in Hilversum. Hij begon op zijn zesde met pianolessen en bleek enorm getalenteerd. Inmiddels studeert hij aan het Conservatorium in Amsterdam bij Mila Baslawskaja en volgde hij lessen bij grootmeesters als Vovka Ashkenazy, Nelson Goerner en Enrico Pace. Zijn recital met in ieder geval werk van Liszt en Rachmaninov begint om 16.00 uur. Kaarten via www.mcogebouw.nl.

Expositie

Dorpsgezichten

Dorpshuis De Blaercom laat zich van zijn culturele kant zien met de expositie van de Blaricumse kunstenaar Han Schoon. Hij schildert kleurrijke dorpsgezichten van Blaricum en Laren. In het dorpshuis worden deze gecombineerd met de stadsgezichten die Schoon schilderde van Amsterdam.

Theater

Cole Porter

De musical ’You’re the Top’ over het leven van de legendarische songwriter Cole Porter staat na twintig jaar opnieuw in de theaters. Nu met Paul Groot (foto Nico Kroon) in de hoofdrol. Porter combineerde zijn buitengewone talent met een opvallende levensstijl. Hij was van rijke komaf, een hartstochtelijk feestganger, een homoseksueel die trouwde en een fervent wereld-reiziger. Hij leidde een dubbelleven en schreef ondertussen wereldberoemde nummers als . ’I’ve Got You Under My Skin’. Vrijdag 26 januari om 20.15 uur is de muziektheaterproductie te zien in Gooiland, Hilversum.

Theater

Waterman

Zanger en trompettist Jeroen Zijlstra komt zondag 21 januari met zijn band naar de Dillewijn voor de try-out van zijn voorstelling ’Waterman’. Met deze voorstelling viert hij het twintigjarig bestaan van zijn band. Zijlstra is onder meer bekend van het nummer ’Durgerdam slaapt’. Na tien theatertournees, dertien cd’s en honderden nummers is voor Zijlstra, voormalig Noordzeevisser, de zee nog altijd de grootste muze. De voorstelling begint om 15.30 uur. Kaarten via www.dedillewijn.nl.

Jeugd

Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen gaan volgende week weer van start. Dit jaar staat het prentenboek ’Ssst! De tijger slaapt’ van Britta Teckentrup centraal. Woensdag 24 januari om 15.30 uur wordt dit prentenboek voorgelezen in Bibliotheek Baarn. Een week later op 31 januari kunnen kinderen op hetzelfde tijdstip in de bibliotheek meedoen aan een meespeelvoorstelling van Margreet Boon. Op 31 januari wordt in Bibliotheek Bunschoten het prentenboek voorgelezen om 15.00 uur. De activiteiten zijn gratis.

Expositie

Olieverf

De Hilversumse Wilma van Benschop (1954) exposeert tot eind maart in de bibliotheek van Loosdrecht. Ze begon in 1994 met tekenen bij de Creatieve Groep Weesp. Na een jaar stapte ze over naar aquarelleren. Later leerde ze zichzelf met acryl schilderen. Inmiddels volgt ze sinds zes jaar lessen bij Ingrid Jansen die haar overhaalde om met olieverf te gaan schilderen. Haar werken zijn heel divers. Van portretten tot stadsgezichten.

Theater

Circus

Door de kamer loopt een vrouw op haar handen. Dat is vreemd, maar stilzitten lukt haar niet. Gelukkig is daar een vrolijk hondje. Tot het moment waarop het beestje wordt platgewalst als de tafel onverwacht inklapt. Vita heet de vrouw; ze is vernoemd naar het leven.

’Vita’ van circustheater Boost is een beeldende voorstelling en speelt zich af in een pop-up decor, vol acrobatische trucs, illusie, dans en surrealisme. Vrijdag 26 januari om 20.30 uur is dit Hollandse Cirque du Soleil voor volwassenen en kinderen te zien in City of Wesopa in Weesp, www.wesopa.nl.

Muziek

Keltische folk

Keltische folk en swing, met Klezmer en Bluegrass uitstapjes. Dat brengt de Ierse Swingfolkband Unicorn. Zaterdag 20 januari om 15.30 uur geeft de band een optreden in de Kapel aan de ’s-Gravelandseweg in Hilversum. Accordeonist Martien Tijburg en gitarist John Kuiper vormen al ruim 21 jaar het kloppende hart van Unicorn. Om hen heen fladderen leadzangeressen Betty Borstlap en Jolanda Traarbach, en de violistes Martine Nijenhuis en Erna Sommer. Reserveren kan via www.dekapel.nu.

Film

Melkrobots

In de documentaire ’Het mysterie van de melkrobots’ volgt filmmaker Vuk Janić de Brabantse boer Jan van Rijthoven in zijn strijd tegen de distributeur van melkrobots. Enige jaren geleden investeerde Van Rijthoven in deze machines, maar na enige tijd weigerden zijn koeien om door de melkrobots gemolken te worden. Zijn bedrijf leidt daardoor enorme schade en het zet zijn gezin onder grote druk. De documentaire is maandag 22 januari om 20.00 uur te zien in Filmhuis Bussum met na afloop een gesprek met Stef Freriks, de energetisch coach die in de film ook aan het woord komt en die onder andere de familie Van Rijthoven begeleidt.

Muziek

Jonge zangers

Van solo’s tot kwartetten en van liederen tot opera. De vier jonge zangers van Quattro Voci brengen zaterdag 20 januari een gevarieerd programma in de grote zaal van het Apostolisch genootschap in Bussum. Quattro Voci bestaat uit Natascha Molly (Sopraan), Lucie van Ree (Alt-Mezzo), Richard Wanders (Tenor) en Daniël Attema (Bariton). Alle vier studeren ze aan de Fontys Hogeschool voor de kunsten in Tilburg. Ze worden morgenavond om 19.30 uur begeleid door pianist Carl van Kuyck. Kaarten zijn te reserveren via quattrovoci2018@gmail.com.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.