’Mijn winkel stond ooit bij een circus’

Atelier aan huis. Noordanus schildert en brengt uren achter haar spinnewiel door.

Kijkje in de winkel. Houten voorwerpen, kaarten, schilderijen en sieraden.

De honingkaarsen maakt Noordanus zelf en staan ook in de winkel.

De honingcollectie staat netjes op tafel uitgestald.

De bijenkasten van Noordanus voor haar heerlijke honing.

Hermien Noordanus in haar Boutique Cirque vol honingproducten, dropjes, koek, crème en kaarsen.© foto’s studio kastermans/Ben den Ouden

1 / 7
Nina Menke
Hollandsche Rading

Een honingwinkel in een circuswagen. Klinkt vreemd, maar het bestaat. Hermien Noordanus (82) is de trotse eigenaar van Boutique Cirque aan de Vuurse Dreef 91 in Hollandsche Rading. ,,Er is nog een clown overleden in deze wagen.”

De bijzondere winkel staat op het betoverende woonerf van Noordanus. Haar huis is gezellig rommelig. Grote houten tafel, lampjes bedekt met geruite kleedjes, stapels boeken. Het stenen pad brengt je van het huis langs bloeiende bomen naar kleine schuurtjes, het atelier én de gekleurde circuswagen. Noordanus komt gehaast aanlopen. ,,Sorry het is hectisch. Onze papegaai is ontsnapt en zit nu ergens bij de buren in de boom.”

Ze loopt het rode trappetje van Boutique Cirque op. De circuswagen stamt uit 1936 en komt uit Circus Strassburg. De luiken, de kast en de glas-in-koper raampjes zijn nog in originele staat. Circusartieste Elly Strassburger sliep elke nacht in deze wagen. Wagen nummer twee was van haar zusje Regina. Beide zusjes waren paardendresseur. In 1957 trouwde Elly met een Hilversumse dompteur. Met Circus Strassburger ging het niet goed. ,,Ik weet wel dat haar man een slechte zakenman was.” In 1963 was de laatste show in Scheveningen te zien. Eind jaren zeventig werd het circus opgedoekt.

Elly verkocht haar wagen aan vriendin Christine Kitselaar, beter bekend als ’tante Roos’. ,,Tante Roos kwam als kind al bij het circus. Ze hielp met het africhten van paarden.” Tante Roos wilde paardrijlessen geven en zocht onderdak. Elly hielp haar. Tante Roos nam haar wagen over en begon een manege aan de Utrechtseweg in Hilversum. ,,Dat moet in 1963 geweest zijn. Met slechts één paard gaf ze les.”

En zo kwam Noordanus in contact met tante Roos. ,,Mijn man zei: ’Waarom ga je niet op paardrijles?’ Ik nam les bij Roos. We werden vrienden.” Tien jaar later verhuisde Roos met de manege naar de Sparrenlaan. Daar zat een woning bij. ,,Wij vonden de wagen prachtig en namen hem voor een vriendenprijsje over.”

Jaren later werd het een winkel. ,,Ik verkocht al eigengemaakte honing. Toen bedacht ik de honing in de wagen te stallen.” Ze verkoopt allerlei honingproducten. De winkel bestaat al veertig jaar, maar ze houdt het stil. ,,Het is puur hobby. Het moet wel leuk blijven.” Ze maakt nog steeds honing, maar het meeste importeert ze.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.