Kinderboek over kanker zonder woorden kanker, chemo of bestraling

1 / 2
Annemarie de Jong
Hilversum

Caroline Ligthart, geboren en getogen in Naarden, schreef een boek voor kinderen met kanker, of kanker in hun omgeving. ,,Om kinderen een beetje troost en afleiding te geven.”

In ’Waantje krijgt de knarser’ komen woorden als kanker, chemo en bestraling niet één keer voor. „Die woorden zijn te realistisch. Dat past niet in de sprookjesachtige sfeer. Daarom noem ik het ziekenhuis ’withuis’, kanker ’knarser’ en operatie een ’binnenste-buiten’. Ik zocht de lichte toon op, de ziekte is al naar genoeg.”

Bij het schrijven put Ligthart uit haar eigen ervaring met kanker. Ze beschrijft in het boek hoe hoofdfiguurtje Waantje omgaat met het bericht dat zij kanker heeft, en welke trucjes zij toepast om het ziek zijn te verlichten. Ook leert het boek dat je met een kleine gedachte een grote verandering kunt bewerkstelligen. De tekeningen zijn van Ymke Hemminga.

In de Playlist Het Gooi uitgelicht op de nieuwe website van de krant is het complete interview met de schrijfster te lezen. Waar haalt ze haar positieve levensinstelling vandaan? En waarom kreeg ze tijdens het schrijven ineens haast? ,,Ik dacht: Wat nou als ik dood ga en mijn boek is nog niet af?”, vertelt Ligthart openhartig.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.