Jongste kunstenaar wint Zilveren Kei 2014

Marjolein Vos
Hilversum

Foto’s, schilderijen, audio- en video-installaties en tekeningen. In de GSA Galerie op de Langestraat in Hilversum hangt werk van negen jonge kunstenaars, allen deelnemers aan de Zilveren Kei 2014. Zondagmiddag wordt in een bomvolle GSA Galerie bekend gemaakt dat de jongste kunstenaar, Malou Nods (16), de bokaal mee naar huis mag nemen.

Tijdens de toespraak van juryvoorzitter Stef van Breugel van Museum Hilversum kijken de kunstenaars nog wat nerveus om zich heen. Maar zijn speech is bemoedigend bedoeld: ,,Femke Heemskerk won afgelopen week goud bij het WK zwemmen op de korte baan in Dubai. Zij heeft zich tien jaar kapot getraind. Ze haalde bij iedere competitie de halve finale. Maar daar aangekomen ging het altijd verkeerd. Mensen zeiden: ’Femke, hou nou maar een keer op.’ Waarop Femke zei: ’Dat gaat niet gebeuren.’ Dus kunstenaars, trek je niets aan van het oordeel van de jury. Bouw verder en vertrouw op jezelf als het tegenzit. Vergeet niet, dit is een aanmoedigingsprijs en geen ontmoedigingsprijs.’’

Experiment

Eén ding hebben de nummer een, twee en drie met elkaar gemeen: hun werk bestaat uit fotografie. Opvallend is wel dat ze ieder in een compleet andere stijl werken. Dylan Jake Vermaas (16) wint de derde prijs. Zijn werk doet denken aan het vroege werk van Anton Corbijn. De tweede plek wordt ingenomen door de eigenzinnige, wat dromerige foto’s van Cederic Veldhuis (17).

Winnares Malou Nods heeft volgens de jury een bijzonder talent: ,,Deze kunstenaar is eigen handschrift aan het ontwikkelden. Je kan haar werk op afstand herkennen. Ook schuwt ze het experiment niet.’’

Photoshop

Nods werk bestaat uit drie portretten van haar broertje, waarbij ze photoshop gebruikt om een surrealistische sfeer te creëren. Daarnaast levert ze ook een plaat in bestaande uit drie zwart-wit foto’s, genomen aan het strand.

De winst verrast de Hilversumse kunstenares: ,,Ik had me opgegeven en van tevoren helemaal niet bedacht wat ik ging maken. Ik had zelfs nog nooit gephotoshopt.’’ Nods zit op het Roland Holst College en doet 5 vwo.

Geneeskunde

,,Ik heb helemaal geen kunstvak gekozen. Ik dacht dat ik er niet zoveel mee kon. Eigenlijk wil ik gewoon geneeskunde studeren. Maar misschien ga ik mijn visie een beetje bijstellen. Ik ben vooral heel blij.’’

Bij de eerste plek hoort een geldprijs van 750 euro. ,,In februari ga ik vrijwilligers werk doen in Cambodja. Daar heb ik geld voor nodig en komt de prijs goed van pas.’’ De drie winnaars zijn nu aspirant-lid van de GSA en zullen volgend jaar opnieuw exposeren in de galerie.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.