Sneltekenaar (en boef B2) Harry Dikmans

’Ik had een grote kast ontwikkeld, met kijkgaten die niemand opvielen.’© Foto: Streekarchief Gooi en Vechtstreek

Eddie de Paepe
Hilversum

De sneltekenaar op het zoekplaatje (nr. 419) van vorige week is volgens Nico Elgers zijn oom, Harry Dikmans.

Hendrikus Wilhelmus Marie (Harry) Dikmans, op 15 mei 1927 in Rotterdam geboren, werkte als sneltekenaar, variété-artiest en acteur. Hij werd bij het grote publiek bekend als de dove boef B2 in de televisieseries van Bassie en Adriaan. Dikmans speelde deze rol eind jaren zeventig in de series ’Het geheim van de sleutel’ en ’De diamant’. Zijn broer Joop, die van beroep clown was, speelde de rol van B2 in de series ’De schatkaart’, ’De verdwenen kroon’ en ’De verzonken stad’.

Joop nam de rol van Harry over omdat zijn broer voor werk naar Argentinië moest. Bassie vertelde echter een ander verhaal: bij de vervanging zouden ook de hoge (salaris)eisen van Harry een rol hebben gespeeld.

Dikmans overwinterde graag in Benidorm.

Costa Brava

In het weekblad Infokant stond - in de serie ’Leuke mensen aan de Costa Brava’ - in maart van dit jaar een uitgebreid interview met hem te lezen. Dikmans wordt daarin een bekende verschijning in Albir en omgeving genoemd. ’Met zijn inmiddels 89 jaar gaat hij nog steeds iedere dag op pad, sinds kort in een Ferrarirode scootmobiel, om de gezelligheid van het dorp op te zoeken. Hij is geboren en getogen in Rotterdam, maar op latere leeftijd naar Zeeland verhuisd. Dikmans woont niet permanent in Albir, hij woont er gemiddeld zes maanden per jaar.’

Sneltekenaar

’Eigenlijk heb ik Spanje leren kennen door mijn werk’, vertelt Dikmans in Infokrant. ’Dat was in 1956. Ik deed toen nog helemaal niets met tv, want ik ben eigenlijk sneltekenaar van beroep. Maar dan wel een hele speciale, namelijk een onzichtbare. Ik had een grote kast ontwikkeld, met kijkgaten die niemand opvielen. Zelf zat ik dan in die kast. Als ik dan op een groot marktplein stond koos ik iemand uit die ik ging tekenen, als karikatuur. En ik tekende dat dan weer in spiegelbeeld, want aan de buitenkant zag je de tekening op een juiste manier verschijnen. En daar schreef ik dan ook leuke teksten bij. De mensen vonden dat in die tijd hilarisch.’

Demis Roussos

Dikmans werkte in die tijd ook op beurzen en tentoonstellingen, onder meer in opdracht van grote ondernemingen als Nestlé, waarvoor hij door Europa reisde. Als sneltekenaar portretteerde hij onder meer Demis Roussos, prins Bernhard en De Gaulle. Naast sneltekenaar had hij nog een andere act, met een orgel en een trommel, waarmee hij op oudejaarsavond 1980 op televisie te zien was.

En de rol van B2? Daar rolde hij naar eigen zeggen ’heel toevallig in’. Via zijn zoon die indertijd een bar in Vlaardingen had, de plaats waar de broers Bas en Aad van Toor woonden. Over zijn vervanging vertelt Dikmans weer een ander verhaal. Kort samengevat: Aad van Toor wilde rol van B2 uitbreiden, maar Bas niet, die vond dat Dikmans sterallures kreeg. ’Ik ben er toen zelf mee gestopt, en toen hebben ze mijn broer gevraagd.’

Wereldomroep

Twee lezers komen nog terug op zoekplaatje nr. 418, het interview voor de Wereldomroep. P.A. Heuzeveldt bevestigt dat de interviewer Eddy Starz is. „Hij woonde in Hilversum in dezelfde laan als ik, waardoor ik hem goed heb gekend. Hij overleed in 1976 op 76-jarige leeftijd.”

Balkon

Gré ten Caat heeft nog een aanvulling. „Ik herkende meteen het balkon waarop de twee heren zitten. Het is het balkon van Bothalaan 1 in Hilversum waar jarenlang de Wereldomroep zat. Later werd het één van de villa’s waar medewerkers van de Vara-televisie zaten, onder andere de redacties van Achter het Nieuws, Amusement Tv, Drama, Filmzaken. Ik heb ook wel op dat balkon gezeten want ik werkte daar van ongeveer 1971 tot september 1988.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.