UWV: ’Veel zorgvacatures in regio’

Ook weer meer vacatures in de techniek.© Archieffoto: Studio Kastermans

Eddie de Paepe
Hilversum

In de UWV-regio is het aantal vacatures weer toegenomen, met name in de sectoren bedrijfseconomie en administratie, en zorg en welzijn.

In de periode van april 2017 tot en met maart 2018 ontstonden in totaal 15.900 vacatures. Dat is twaalf procent meer (1.700) dan in dezelfde periode in de voorgaande jaren. De sterkste toename was volgens het UWV te zien in de bedrijfseconomische en administratieve beroepen (+350) en beroepen in de zorg & welzijn (+340).

Binnen deze beroepsgroepen wordt er vooral gezocht naar receptionisten, telefonisten, medewerker klantenservice, verpleegkundigen en artsen.

Ook in de UWV-regio Amersfoort - waaronder Baarn, Soest en Bunschoten vallen - steeg het aantal vacatures (met 18,6 procent). De grootste stijging was te zien bij de technische beroepen en die in de zorg en welzijn.

Binnen deze beroepsgroepen wordt er vooral gezocht naar elektriciens, elektronicamonteurs, lassers, plaatwerkers, loodgieters, pijpfitters, verzorgenden en verpleegkundigen.

De daling van het aantal WW-uitkeringen zet in beide regio’s door. Het aantal nieuwe uitkeringen vlakt af. End juni verstrekte het UWV 4.573 uitkeringen in het Gooi en de Vechtstreek en 5.470 in de regio Amersfoort.

De landelijke WW-daling van 22,6 procent in het afgelopen jaar is sterker dan de daling van 15,7 procent in de regio Gooi en Vechtstreek. Het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking is in juni met 3,4 procent iets hoger dan het landelijke WW-percentage (3,2). Ter vergelijking: in de regio Amersfoort was de daling 19,5 procent, en het WW-percentage 3,1 procent.

UWV werkt met werkgevers en sectoren samen om zo nodig met betrokkenheid van opleidingsinstellingen te voorzien in de behoefte aan personeel.

Veertien partijen in de metaal-, installatie en bouwtechniek hebben afspraken gemaakt om de problemen op de arbeidsmarkt in de regio aan te pakken.

Zij zijn begin dit jaar samen het Servicepunt techniek Utrecht, Gooi & Vechtstreek gestart.

’NIYATA Renewable Energy uit Vianen is één van de werkgevers waarmee er wordt samengewerkt op het gebied van het opleiden en omscholen’, meldt het UWV.

Zonnepanelen

De MBO-opleidingen Electromonteur zonnepanelen en Montage medewerker zonnepanelen gaan na de zomer van start in Utrecht en Rotterdam en duren ongeveer twaalf maanden.

’Niyata garandeert daarna, als de kandidaat is geslaagd, een arbeidscontract voor minimaal acht maanden. Er zijn daarnaast ook verschillende andere opleidingen met baangarantie voor technische beroepen.’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.