Soest moet voor duurzaamheid fors tandje bijzetten

Soest wil ook dat bedrijven zonnepanelen gaan neerleggen.

Soest wil ook dat bedrijven zonnepanelen gaan neerleggen.© Archief

In het gemeentehuis zijn vergaderzalen duurzaam ingericht.

In het gemeentehuis zijn vergaderzalen duurzaam ingericht.© Studio Kastermans

1 / 2
Petra Messelink
Soest

De gemeente Soest is goed bezig als het gaat om duurzame maatregelen, maar het kan nog veel beter. Zo scoort buurgemeente Baarn veel hoger in de nationale monitor duurzame gemeenten 2015. Soest scoort een 97e plaats, Baarn een 35e (van de 393 gemeenten).

Concrete projecten voor de jaren 2016-2020 zijn het verduurzamen van gemeentelijke en maatschappelijke gebouwen, onder meer door zonnepanelen op daken en energiebesparing bij bijvoorbeeld sportclubs of scholen.

Soest wil CO2-neutraal worden. Nu lukt dat nog niet en wordt het teveel aan uitstoot gecompenseerd via de Climate Neutral Group. De komende jaren wil Soest dat doen door te investeren in projecten op lokaal niveau. Een ander plan is om het gebruik van led-verlichting in de openbare ruimte te vergroten. Deze verlichting gaat langer mee en hoeft dus minder vaak te worden vervangen.

Soest heeft sinds 2010 een duurzaamheidsplan. Dat heette tot en met 2014 'Soest, doe maar duurzaam'. Het nieuwe plan, dat in 2016 zal ingaan als de raad het in januari goedkeurt, heeft de slogan 'duurzame meters maken in Soest'.

In de afgelopen jaren heeft Soest al flink wat meters gemaakt. Zo is bij de renovatie van de Banninghal in Soesterberg sterk rekening gehouden met de duurzaamheid. Een ander recent voorbeeld is het gemeentehuis, dat sinds kort wordt verwarmd met een houtchipkachel. Deze installatie wordt gestookt met houtchips, vervaardigd uit eigen snoeihout afkomstig uit plantsoenen en bossen uit de eigen gemeente.

Ook de inwoners van Soest worden goed betrokken bij het duurzaamheidsbeleid. Zo is er al jaren een subsidieregeling voor het aanschaffen van regentonnen. Ook kunnen inwoners van Soest bij de aanleg van groene daken rekenen op financiële steun van de gemeente. En sinds kort is daar ook de subsidieregeling voor het afkoppelen van hemelwater bij woningen bij gekomen. De gemeenteraad heeft daar honderdduizend euro voor beschikbaar gesteld.

Ook zijn in het gemeentehuis werkplekken en vergaderruimtes duurzaam ingericht. De gemeente wil de komende tijd fietsgebruik binnen de gemeentegrenzen bevorderen, omdat gebleken is dat in het autogebruik veel CO2-uitstoot zit.

Met de plaatselijke bedrijven, zoals het Soester Bedrijven Platform, is ook overlegd om te komen tot energiebesparing en duurzaamheid.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.