’Privacy Hilversum voldeed niet’

© Mark Reijntjens

Valentijn Bartels
Hilversum

Diverse gemeenten in Gooi- en Eemland scherpen de privacyregels aan. Dit is nodig omdat bij sommige gemeenten ’derden’ konden meekijken naar privacygevoelige gegevens van burgers. Reden voor de oplettendheid is onder andere de noodkreet die door de VNG werd geuit over commerciële instellingen die toegang hebben tot persoonlijke gegevens.

De gemeente Hilversum liet in het verleden ’een derde partij’ meekijken naar privacygevoelige gegevens van burgers. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente desgevraagd. Na een waarschuwing van de VNG in juni heeft Hilversum het beleid veranderd.

De gemeente zoekt nu zelf de vorderingen uit die niet inbaar zijn, om deze door te spelen naar het incassobureau. Op deze manier sluit de gemeente de mogelijkheid uit dat een commerciële instelling met privacygevoelige gegevens aan de haal gaat.

Kritiek

De kritiek op het programma Suwinet, dat door alle Nederlandse gemeenten wordt gebruikt, speelt al langer. ,,Vorig jaar merkte de inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) al dat ambtenaren soms gezellig tijdens de pauze salarissen van bekende Nederlanders op gingen zoeken’’, zegt een woordvoerder van de VNG.

In sommige gevallen hadden zelfs commerciële instellingen toegang tot het informatiesysteem. ,,Dat ging dan bijvoorbeeld over mensen die in de bijstand zitten’’, voegt de woordvoerder toe. Het probleem is volgens de medewerker van VNG nog zeker niet opgelost. ,,Vorig jaar heeft de inspectie van SWZ de gemeenten al gewaarschuwd, onlangs bleek dat opnieuw nodig te zijn en nog steeds is het niet altijd voldoende.’’

Aangescherpt

Onder meer in Hilversum zijn de regels aangescherpt. ,,Tot afgelopen juni had het bedrijf Cannock Chase toegang tot gemeentelijke gegevens om vorderingen die niet inbaar zijn uit te zoeken. Nu leveren wij die informatie’’, zegt de medewerker van de gemeente. De toegang van een derde partij heeft volgens de woordvoerder nooit geleid tot misbruik van persoonlijke gegevens.

In Bussum is het privacybeleid al sinds jaar en dag ’heel strikt’. ,,Als een incassobureau ons een gerechtelijke uitspraak stuurt zoeken wij zelf de benodigde informatie voor ze op, om ze die vervolgens toe te sturen. Alleen bevoegde ambtenaren hebben toegang tot het systeem’’, aldus een woordvoerder.

Strikt

De gemeente Wijdemeren laat, ondanks een strikt beleid, medewerkers en bestuurders dit najaar een training over privacy en informatiebeveiliging volgen. Stichtse Vecht laat weten ’dat portefeuillehouders de zaak komende week bespreken’.

In Baarn en Soest hebben alle ambtenaren richtlijnen gekregen over de omgang met persoonlijke gegevens, compleet met geheimhoudingsverklaring. Ze mogen alleen die gegevens inzien die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van de werkzaamheden. In Soest mogen ambtenaren alleen inloggen op het systeem vanaf hun computer op het gemeentehuis. Zowel Baarn als Soest verstrekt alleen gegevens aan bevoegde instanties als de belastingdienst of het CBS.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.