Naardertrekvaart onderwerp van gesprek tijdens info-avond

De Naardertrekvaart en de Hakkelaarsbrug.© Cyclomedia

Alexander Poort
Gooise Meren

Er is veel besproken tijdens de politieke avond over de passantenhaven in Naarden. Alleen ging het nauwelijks over de passantenhaven. Het waren vooral de gebruikers van de Naardertrekvaart - en dan met name de roeivereniging - en de omwonenden van de Hakkelaarsbrug die het gespreksonderwerp bepaalden.

En dat gespreksonderwerp was dus de Naardertrekvaart en de zorgen over ’de hele dag pruttelende bootjes voor de deur’. En hoewel deze onderwerpen dus niet op de agenda stonden, heeft de nieuwe passantenhaven wel degelijk gevolgen voor de roeiers en inwoners van Muiderberg. Roeivereniging Naarden benadrukte bij monde van oud-voorzitter Matthieu Niehe het belang van goede afspraken over de openingstijden van de bruggen en de sluizen. Eerder luidde de club al de noodklok toen de provincie en de gemeente terugkwamen op eerder gemaakte afspraken over het gebruik van de Naardertrekvaart. Die waren in de ogen van de overheden te beperkend voor de recreatievaart. De investeringen in de passantenhaven en de nieuwe doorvaart naar het Gooimeer zouden hierdoor niet het beoogde effect hebben. Niehe benadrukte bij de raadsleden nog maar eens dat de roeivereniging in haar voortbestaan wordt bedreigd als het huidige voorstel werkelijkheid wordt.

Cees van Apeldoorn sprak namens de omwonenden van de Hakkelaarsbrug. Die zijn bang dat als de pleziervaart door de nieuwe passantenhaven inderdaad een dusdanig grote vlucht neemt als gehoopt, de Hakkelaarsbrug veel vaker open moet. „Dit betekent effectief dat Muiderberg dan nauwelijks meer bereikbaar is”, aldus Van Apeldoorn. Hij was dan ook verbolgen over het feit dat hij en zijn medebewoners niet betrokken zijn geweest bij de inspraak over de passantenhaven.

En laat die inspraak nu precies zijn waar wethouder Marleen Sanderse zeer trots op is. „Dit stuk is tot stand gekomen in de meest vergaande manier van burgerparticipatie denkbaar, middels co-creatie. De participanten hebben niet alleen meegedacht, maar ook meegeschreven aan het stuk”, vertelde zij aan het begin van de bespreking.

Dat niet iedereen zo blij was met de uitkomst van de co-creatie werd duidelijk uit de bijdrage van Jan Landsaat namens de ondernemersvereniging FIN uit Naarden. „Dit project op deze plek is zonde van het geld”, zo benadrukte hij.

Na de verkiezingen wordt er verder gesproken over de passantenhaven.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.