Het herfsttype

Ik ben een herfsttype, zegt ze. Bij herfst denk ik aan het afscheid van de zonnige zomer. Aan vallende bladeren. Afgestorven, dor. Niet echt een compliment voor een vrouw van net boven de veertig.

Het felle lamplicht maakt van mijn spiegelbeeld duidelijk een afspiegeling van mijn herfstige gedachten. Depressie, donkere wolken, regenlaarzen en de jaarlijkse zoektocht naar het kraantje van de verwarmingsketel.

Opgewekt drapeert ze een bruine en een groene lap onder mijn kin. ’Kijk, donkere warme tinten doen veel meer met je. Net als cognac’, ze bedoelt de kleur, ’bordeauxrood en okergeel. Ze maken me ’zachter’ en ’vrouwelijker’. Ze weet niet dat ik niet warm word van weke woorden, ook niet van okergeel trouwens. Maar laf als ik ben zeg ik dat niet, ik prevel precies wat ze wil horen. ’Ook als de zon schijnt?’ ’Jazeker!’ antwoordt ze stralend. Oké, voor mij is de zomer donkerbruin met mosgroen.

’Wit en zwart zijn uit den boze, pastelkleuren ten strengste verboden. Je hebt gezien wat blauw met je doet dus dat wil je echt niet meer.’ Ze is een vrolijke dertiger. Door de week is ze beleggingsadviseur, wat ze eigenlijk bloedsaai vindt. ”Ik heb ook een hypotheek, weet je wel.” In het weekend gaat ze daarom helemaal ’los’ in haar hobby, het geven van kleurenadvies. En laten mijn goede vriendinnen nu bedacht hebben dat ik zo’n advies wel kan gebruiken. Eigenlijk ben ik laat, ze zegt nog net niet ’te laat’. Maar de volgende keer kan ik rustig mijn dochters meenemen.

Mevrouw de beleggings- annex kleurenadviseur is streng. Als een schooljuf vertelt ze me wat allemaal wel en niet mag. Door de week rent ze onder druk van ontslagronde zevenenvijftig waarschijnlijk als een mak schaap door het bankgebouw. Nu kan ze mij betuttelen.

”Maar dan kan ik niets meer aan,” ik merk dat ik een beetje wanhopig word. Niet alleen omdat me net verteld is dat ik er plat gezegd niet uit zie in driekwart van mijn garderobe, maar ook omdat ik hier weg wil.

’Een effectieve shopronde doet wonderen en de rest van je garderobe kan je combineren of verven.’ Of ik al wist dat ze ook personal shopper is? Aha, de commercie is overal! Een goede reden om de ratio te laten zegevieren. Wij gaan een terrasje pakken. Ja, gewoon in mijn witte broek met lichtblauwe shirt, op grijze gympen. Ik voel rebellie. Ik trakteer, op chocolademelk met slagroom natuurlijk. Lang leve de zomer!

Joyce van der Meijden

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.