Statushouders op rooms-katholieke grond

De Nicolaaskerk.
© Archieffoto: Studio Kastermans
Eemnes

De rooms-katholieke kerk in Eemnes heeft een stuk grond ter beschikking gesteld voor de bouw van vier tijdelijke woningen voor statushouders. Het Eemnesser college maakt graag gebruik van dit aanbod.

Op het terrein aan het Wilgenpad, tussen de ijsbaan en de Sint Nicolaas-kerk, kunnen maximaal zestien statushouders wonen - totdat zij een reguliere woning via corporatie de Alliantie krijgen. De woonunits blijven maximaal vijf jaar staan, meldt de gemeente. Op 25 oktober staat een inloopavond gepland. Het plan wordt eind november in de raad besproken.

Eemnes moet vóór juli 2017 in totaal 33 statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) onder dak brengen. Tien hebben inmiddels een woning toegewezen gekregen, onder meer in de Weiden. ’In de Zuidpolder komen begin 2018 achtentwintig sociale huurwoningen beschikbaar’, aldus de gemeente. ’Hiervan zal een aantal aan statushouders worden toegewezen.’

Op de kortere termijn zijn dus nog diverse woningen nodig. Daarbij komt dat Eemnes meer vraag naar grotere woningen verwacht. Dit, omdat veel van de nu gehuisveste alleenstaande statushouders op termijn worden herenigd met hun gezinnen.

Uitgangspunt is dat nieuwe huisvestingsopties - na het afblazen van het voormalig gronddepot aan de Barbeelstraat - niet ten koste mogen gaan van Eemnessers op de wachtlijst van de Alliantie.

Het Wilgenpad is het eerste concrete plan. Dankzij de locatieraad van de R.K.H. Nicolaas. „In onze kerkgemeenschap zijn veel mensen die zich het leed van vluchtelingen aantrekken”, vertelt bestuurslid Jos Willink. „Voor statushouders kunnen we nu daadwerkelijk hulp bieden door het mogelijk maken van tijdelijke huisvesting. We hopen hen ook met de hulp van vrijwilligers te ondersteunen bij de inburgering in Eemnes en op die manier een nieuw toekomstperspectief te bieden.” Wethouder Jan den Dunnen roept andere instanties en particulieren in Eemnes, die tijdelijk ruimte beschikbaar hebben, op dit voorbeeld te volgen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.