D-Day vlag naar Militair Museum

De D-Dayvlag.
© Foto NMM
Soesterberg

Het Nationaal Militair Museum in Soesterberg krijgt een wel heel bijzondere vlag in bruikleen: de Stars and the Stripes die op 6 juni 1944 wapperde vanaf de achtersteven van de LCC60, het landingsvaartuig dat de Amerikaanse soldaten naar Utah Beach leidde. De kogelgaten in de vlag getuigen van de hitte van de strijd.

Kapitein van het landingsvaartuig was Howard Vander Beek, een Amerikaan met Nederlandse roots. Hij nam na de oorlog de vlag mee naar huis en borg hem op. Na zijn dood in 2014 werd de vlag aangeboden op een veiling van militaria en in juni dat jaar voor 514.000 dollar gekocht door de Nederlandse kunstverzamelaar Bert Kreuk.

Conservator textiel Paul van Brakel van het NMM krijgt met de vlag een wel heel bijzonder historisch stuk stof in handen.

Hij is niet ontevreden over de staat waarin de vlag verkeert: ,,Het valt mee hoor, er zijn wel wat slijtagevlekken, dat zie je aan de vezels, en ook zitten er kogelgaten in. Wie de begin-scene van Saving Private Ryan heeft gezien, kan zich wel voorstellen hoe heet het eraan toe ging die dag. De kogels vlogen ze om de oren. We gaan de vlag alleen fixeren, voor verder verval behoeden.’’

Utah Beach

Kapitein Vander Beek is zelf nooit aan land gegaan in Normandië, vertelt Van Brakel. ,,Met zijn schip leidde hij de landingsvaartuigen vol soldaten en materieel naar het strand. De LCC60 loodste de troepen naar Utah Beach. Daarna is hij teruggekeerd voor de tweede golf en ook nog een derde golf landingsboten.’’

Dat Vander Beek een paar kilometer was afgeweken van het geplande landingspunt, pakte uiteindelijk goed uit: ,,Daar was de verdediging van de Duitsers minder sterk, en daardoor waren de verliezen aan Amerikaanse zijde daar minder dan op een noordelijker gelegen ander Amerikaans landingsstrand, Omaha Beach.

Meer nieuws uit Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.