Oplossing wateroverlast bij Koninklijke Wachtkamer in zicht

Wateroverlast in Koninklijke wachtkamer. Archieffoto: Caspar Huurdeman

Jetty Claus
Baarn

Volgens de gemeente is dit een groot deel van de oplossing voor de extreme regenval zoals in de afgelopen maand enkele malen gebeurde. Anders dan miljoeneninvesteringen in hogere rioleringscapaciteit hoeft deze maatregel slechts een paar duizend euro per buis te kosten. Aan de andere kant van spoor in het Prins Hendrikkwartier is deze aanpak al toegepast. En met succes.

Komend jaar gebeurt dat voor het station. ,,Het water wordt afgevangen voordat het in het riool verdwijnt. Voorwaarde is wel dat de grondwaterstand laag genoeg is en het water kan wegzakken in de zandgrond. Gelukkig hebben we die daar ook’’, aldus de woordvoerder van de gemeente.

Volgens hem heeft capaciteitvergroting van het riool geen zin. ,,Dan moet je dat tot aan Rioolwaterzuivering doen, omdat het bij een kruising altijd weer vast zit.’’

Ook de NS heeft na een inspectie met de gemeente huiswerk meegekregen. Er komt een betere afwatering bij het stationsgebouw op het eigen grondgebied.

Er wordt ook druk gewerkt aan herstel van de schade in de Koninklijke Wachtkamer, waar het verruïneerde visgraatparket eruit is gehaald.

De dit voorjaar na restauratie heropende ontvangstruimte op het Baarnse station is zo goed als zeker toch voor het eerst open voor publiek bij de Open Monumentendagen. Die zijn in het weekeinde van 13 en 14 september.

De interesse in de Koninklijke suite is sterk gestegen na alle onheil. ,,We krijgen nu al veel mensen die er naar vragen’’, aldus NS-woordvoerder Ton Honing. Hij verwacht veel bezoekers in het monumentenweekeinde. Het zal kantje boord worden of de ruimte op tijd klaar is. ,,Ik geef geen garantie.’’

Volgens Honing was er geen twijfel dat de eikenhouten vloer naar de gallemiezen was. ,,Hij zag eruit als een midgetgolfbaan met al die hobbels.’’

Honing hoopt dat de ondervloer begin september droog genoeg zal zijn om het nieuwe parket met bies te leggen.

Ook de beschilderde lambrisering moet worden bijgewerkt. De kosten lopen in de tienduizend euro. Bekeken wordt of het een verzekeringskwestie is of voor eigen risico.

,,Ik vind de emotionele waarde van dit cultureel erfgoed het belangrijkst’’, aldus Honing.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.