'Heerlijk, reuring en straks 'n gloednieuwe zaak'

© Studio Kastermans

Susanne van Velzen
Hilversum

's Ochtends was het nog ijskoud, rond het middaguur zitten Piet Teeuwen en Rick de Gunst even te genieten van het zonnetje dat begin maart al steeds meer kracht krijgt. De twee steigerbouwers uit Utrecht zijn de hele maandagochtend in de weer bij winkelcentrum Kerkelanden in Hilversum (het rode vierkante gebouw iets links van het midden op de foto). De steigers aan de kant waar tot voor kort Albert Heijn zat worden weggehaald. De nieuwe muur komt er achter vandaan. ,,Of het mooi aan het worden is? Geen flauw idee, ik ben alleen ingehuurd om de steigers weg te halen", lacht Piet Teeuwen.

Hij kent het winkelcentrum wel. ,,Ik woonde tot vorig jaar in Hilversum. Ging hier altijd naar Lidl." met een paar krachtige hamerslagen tikt hij de pinnen uit de ijzeren steigerpalen.

Het winkelcentrum dat in 1972 door Johan Matser ontwikkeld is in de gelijknamige nieuwbouwwijk, ondergaat een grootscheepse metamorfose. De vloeroppervlakte groeit van 6.624 naar 8.833 vierkante meter. Albert Heijn is inmiddels verhuisd naar de zuidkant van het winkelcentrum, het deel dat zichtbaar is op de foto. De overige winkeliers moeten nog even geduld hebben voordat ze naar hun nieuwe of vernieuwde plek kunnen. Hugo van der Graaf, die sinds 1991 in het winkelcentrum zijn kaas- en notenwinkel runt, neemt de rommel om hem heen voor lief. ,,Ik ben dankbaar dat ik als ondernemer hier mag zitten. Er wordt gewoon een heel winkelcentrum om me heen aangepast", glundert de kaasboer. ,,Ik ga straks van 65 naar 85 vierkante meter. Geweldig. Het contact met de bouwlui is leuk. Heerlijk een beetje reuring en straks een gloednieuwe zaak. Met meer Hollandse kazen en wijn", somt hij op. ,,De gembertjes houdt u toch wel hè? Dat zijn gewoon de lekkerste", waarschuwt een klant. In januari volgend jaar zit Van der Graaf op zijn nieuwe plek in het winkelcentrum.

Zijn collega Huib van der Kas van Leo Gerritse Menswear kijkt al enige tijd op houten schotten uit. Hij haalt er zijn schouders over op. ,,We hebben het nu even lastig maar krijgen straks de hoofdprijs. We komen tegenover Albert Heijn terecht. Het wordt super", jubelt de verkoper. ,,Dit winkelcentrum is uniek. Gratis parkeren is het grote succes van Kerkelanden. Er is amper verloop onder de ondernemers.

Er is zelfs een wachtlijst. Dat zegt genoeg." Het winkelcentrum vormt het hart van de gelijknamige wijk met de kenmerkende vijf hoogbouwflats in het midden op de foto. De twee flatgebouwen bovenin, de Zeverijnflats zijn onlangs gerenoveerd. Rechtsboven is het rooie dorp te zien (zie kader). Linksboven ligt bedrijventerrein 'de Nieuwe Haven'. Het witte puntdak is het zeildoek boven benzinestation OK Hilversum. Het zwarte platte dak ervoor is Karwei. In het midden rechts is nog net een stuk van Flat Kerkelanden van Hilverzorg te zien. Het witte gebouw rechtsonder is de voormalige lts. De plek die door het coa eerder afgewezen werd voor opvang van asielzoekers omdat er te weinig capaciteit was. Het gebouw komt nu weer in beeld omdat opvang van asielzoekers in veel kleinere groepen in het Gooi actueel is. Wijkbewoners lieten vrijdag in de betoging in het centrum van Hilversum weten dat zij maximaal 150 asielzoekers acceptabel vinden.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.