Heybergh met 20 verpleegplaatsen in elk geval open

Protesdemonstratie vorige zomer © archieffoto studio kastermans

Hans van Keken
Soest

De na een protestactie in Soesterberg beloofde twintig verpleegplaatsen voor De Heybergh zijn voor zeker de komende tien jaar gered.

Soest, Lyvore (voorheen Zorgpalet), zorgkantoor Het Zilveren Kruis, De Alliantie en ontmoetingscentrum De Drie Eiken hebben deze week de intentieverklaring ondertekend. De actievoerders van Soesterberg drongen daarop aan, omdat er afgelopen weken wel al toezeggingen gedaan waren maar er feitelijk nog niets was vastgelegd. Nu dus wel.

De zware zorg (verpleegplaatsen) voor het dorp blijft hiermee in het dorp zelf, waardoor mensen met bijvoorbeeld dementie op hun oude dag niet kilometers verderop hoeven te gaan wonen. In Soesterberg is maandenlang fel actie gevoerd voor deze plaatsen, het dorp is zeer gehecht aan de eigenheid.

Soest staat borg voor maximaal 180.000 euro, nodig om mee te betalen aan de verbouwing. Van de twintig plaatsen zijn er vijf naast de Heybergh, in aanleunwoningen. Het overleg was intensief, meldt wethouder Peter van der Torre.

De tweede verdieping van De Heybergh is nog onderwerp van discussie. Komende maand gaat de actiegroep in het dorp peilen of er gevochten moet worden voor nog meer zware zorgplaatsen.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.