Hilversum elf miljoen in de plus

Valentijn Bartels
Hilversum

De gemeente Hilversum heeft in 2016 flink wat geld overgehouden.

Om precies te zijn 10,8 miljoen euro. Dat is 9 miljoen euro meer dan begroot. Volgens wethouder Wimar Jaeger (financiën) is de meevaller onder meer te danken aan 3,3 miljoen zorgkosten die niet zijn uitgegeven. Er bleef nog eens 4,4 miljoen over voor stedelijke vernieuwing. Bovendien leverde betaald parkeren de gemeente Hilversum zeven ton meer op dan verwacht. Dat heeft volgens Jaeger te maken met de mobiele applicatie die dat mogelijk maakt en niet met de uitbreidende betaalzone in Hilversum. Bovendien is het gelukt om een bezuinigingsactie van 2 miljoen euro uit te voeren.

Ander goed nieuws is dat de langlopende schuld van Hilversum in een jaar is gedaald van 162 miljoen euro naar 156 miljoen. Dat nieuws uit de kersverse jaarrekening van 2016 leidt bij de wethouder financiën tot blijdschap. „We verhouden ons anders tot de omgeving. Daardoor doen we meer voor minder geld.” Dat concludeerde ook de accountant. „Die schreef in zijn rapport dat we er goed voor staan, dat is in vijfentwintig jaar niet gebeurd.”

Aanvullen

In 2015 hield Hilversum 5,4 miljoen euro meer over dan begroot. Het forse overschot in 2016 betekent overigens niet dat de spaarpot van Hilversum met dat hele bedrag wordt gespekt. Niet alles ging namelijk goed in de mediastad. In het sociaal domein kwam Hilversum 1,9 miljoen euro tekort op de BUIG-gelden. Bovendien wordt er 1 miljoen doorgeschoven om nog niet uitgevoerde duurzaamheidsprojecten uit te voeren. 2,2 miljoen euro gaat dit jaar naar het sociaal plein, waar de werkdruk momenteel behoorlijk hoog is.

Een andere grote uitgave is de aankoop van het GAK-gebouw op het stationsplein. Dat gebouw kost de gemeente 5 miljoen euro blijkt uit informatie van het Kadaster. Door de aankoop met 3,6 miljoen euro af te schrijven bereidt Hilversum zich voor op sloop. De algemene reserve wordt aangevuld met zo’n 4 miljoen euro.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.