Tip 10: wat is er deze week te doen in Gooi, Vechtstreek en Eemland? (7)

1 / 7
Joyce Huibers

Klaar voor een nieuwe week vol muziek, theater, cabaret, film en exposities? De krant blikt vooruit en maakt een keuze uit wat er speelt in het Gooi, de Vechtstreek en Eemland. Ontdek in tien tips wat de regio te bieden heeft.

Luister naar het Eemnesser popkoor Dijksound in Spant! Bussum, bezoek de nieuwe expositie in galerie Trompenburg in ’s-Graveland of ontdek wat er schuil gaat achter de dikke muren van Kasteel Loenersloot.

Na de markt / Muziek

Sterre Kooi (sopraan) en haar vader Jaap Kooi (piano) verzorgen dinsdag het concert tijdens ’Muziek na de Markt’ in het Witte Kerkje in Baarn. Vanaf 12.30 brengen ze muziek van Grieg, R. Strauss, Schubert, Mozart en Dvorak. Vader en dochter deden allebei eerst een totaal andere studie, maar kozen daarna toch voor de muziek. De sopraan gaan volgend cursusjaar naar Conservatoire Nationale Supérieure de Danse et de Musique in Parijs. Pianist Jaap Kooi startte zijn studie met econometrie en geschiedenis maar kwam daarna op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag terecht waar hij cum laude slaagde als uitvoerend musicus. Hij is docent aan het conservatorium van Amsterdam.

Dertiende eeuw / Historie

Kijken achter de dikke, eeuwenoude muren van Kasteel Loenersloot? Dat kan iedere donderdag en zaterdag om half twaalf en om half twee. Een gids neemt de bezoekers mee door de stijlkamers, de keuken, de kelder en de zolder. Ook de toren kan worden beklommen om te genieten van het veenweidelandschap rond het kasteel uit de dertiende eeuw. Reserveren is noodzakelijk en kan via www.kasteelloenersloot.nl.

Ademtocht / Expositie

In de eerste drie weekenden van juni is in de kassen van de botanische tuin Pinetum Blijdenstein in Hilversum de expositie ’Ademtocht in de Oranjerie’ te zien met werk van Nikki van Es. De natuur is voor haar een metgezel en ook een concurrent. Ze wil de samenhang en de structuur van de natuur doorgronden. De kunstenares uit Lage Vuursche volgde haar opleiding aan de Rietveld Academie. Haar getekende en geschilderde werken zijn gemaakt op lange banen Japans papier en hangen los in de ruimte.

Lekker dier / Galerie

’Dieren in hun doen en laten’ is het thema van de nieuwe expositie in galerie Trompenburg in ’s-Graveland. Vanaf zondag is onder andere werk te zien van Willem Maris, Willem Korteling (bovenstaand kalfje), Constant Artz, Anton Mauve, Cornelis Raaphorst en Wouter Verschuur. Elk weekend van 13.00 tot 15.00 uur is de galerie aan het Zuidereinde 68a in ’s Graveland open.

Zomers drama / Film

Een zinderende zomer op het prachtige Italiaanse eiland Pantellaria. Vier mooie, verleidelijke mensen genieten van het goede leven en raken verstrikt in een verraderlijk liefdesspel. Na het grote succes van ‘Io sono l’amore’ (2009) is regisseur Luca Guadagnino terug met zijn eerste Engelstalige film waarvoor hij een topcast wist te strikken. Zijn muze Tilda Swinton speelt wederom de hoofdrol als beroemde rockster. De film, vol jaloezie, verlangen, liefde, nostalgie en psychologische spelletjes, is gebaseerd op de beroemde Franse film ‘La piscine’. Dinsdagavond (20.15 uur) te zien in Theater de Speeldoos Baarn.

Verjaardag / Muziek

Harry Sacksioni, de beroemdste Nederlandse akoestische gitarist, is 65 jaar geworden. Dit viert hij niet alleen in het theatercircuit, maar ook met een aantal exclusieve cluboptredens, zoals zaterdag in De Vorstin in Hilversum. Hij speelt in ‘Welcome to the Club’, hoogtepunten uit een oeuvre dat zo’n dertig platen en cd’s omvat. Sacksioni is met zijn intense spel en onnavolgbare rechterhand technieken uitgegroeid tot een gitarist van internationale allure. Tickets via www.devorstin.nl, of bij Platenhuis ’t Oor. Zaal open om 20:00 uur.

Ontmoeting / Expositie

Fotograaf Hans Hilterman exposeert met ’You’ in Singer Laren portretten in print en video. De portretten kijken de toeschouwer recht aan, zTip 10: wat is er deze week te doen in Gooi, Vechtstreek en Eemland? (6)onder make-up, sieraden of zichtbare kleding. Rimpels, haartjes, vlekjes, de kleinste oneffenheid, alles is te zien. Heldere ogen dwingen je om terug te kijken, waardoor het een soort ontmoeting wordt. En dat is ook wat Hilterman wil, zodat het niet alleen iets zegt over de geportretteerde maar ook over de kijker. Hilterman is van oorsprong reclamefotograaf, maar koos er in 2002 voor een eigen pad te ontwikkelen en zijn fascinatie voor mensen vorm te geven als fotograaf. De expositie wordt vrijdag 10 juni geopend.

Jubileum / Muziek

Het Eemnesser popkoor Dijksound viert zaterdag om 20.15 haar twintigjarig jubileum in Theater Spant! in Bussum met de show ’Back2theFuture’. Op het programma een mix van uptempo, ballads, pop en rocknummers van de jaren zeventig tot nu. Dirigent Olaf Windey (sinds 2007 bij het koor) maakte meerdere arrangementen voor Dijksound, net als de muziek bij een nummer van koorlid tenor Armanda van de Hoek, ’The sun is shining’. De muzikale begeleiding is van het combo van Poul Paulissen. Verder werken ook slagwerkensemble BMOL en de leerlingen van theaterschool RoCa uit Blaricum mee.

Landschap / Veiling

Veilinghuis Christie’s in Amsterdam biedt op 7 juni twee landschappen aan die gemaakt zijn in de regio. Er worden 130 schilderijen, aquarellen en beelden geveild en een selectie Picasso keramiek. Dit olieverfschilderij van Co Breman, ’Blossoming tree with the church of Laren in the distance’, geschilderd in 1910, zal rond de vijftien- tot twintigduizend euro kosten. Een typisch Dirk Smorenbergwerk, met waterlelies in de Loosdrechtse plassen is getaxeerd op drie- tot vijfduizend euro. Tot en met maandag zijn er kijkdagen van tien tot vijf uur aan de Cornelis Schuytstraat 57.

Kleurrijk / Expositie

Yvonne Nagel exposeert in lunchcafé Van Drimmelen aan de Kerkstraat in Hilversum. Nagel is autodidact en laatbloeier. Ze liet haar talent jarenlang sluimeren om echtgenoot Jan in zijn politieke loopbaan bij te staan. De productieve kunstenaar wil graag laten zien hoe jong en sprankelend van geest ze is. Willem van Kooten gaf haar werk de term Yvonisme, dat een verzamelnaam is voor volledig abstracte beelden, figuratieve doeken en realistische weergaven die Yvonnes creatieve geest uitstralen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.