Tien minuten springen als kangoeroes in Soest

Tien minuten springen als kangoeroes in Soest. Foto Studio Kastermans

Patrick van den Hurk
soest

Honderd Soester basisschoolleerlingen stonden Donderdagochtend iets voor half twaalf met een oranje koord in handen in sportboulevard De Engh. Klaar om met tienduizenden andere scholieren in Nederland een bijzonder record te verbreken: het wereldrecord touwtjespringen.

Een half uur voor het startschot staan leerlingen van in totaal veertien Soester basisscholen al flink te oefenen op de beste springtouwhouding. Thijs uit groep 7 van De Achtbaan probeert het zelfs op één been. ,,Mijn record staat nu op zes sprongen achter elkaar. Ik heb niet goed geoefend, thuis spring ik nooit touwtje.’’

De recordpoging werd georganiseerd in het kader van de Nationale Sportweek, die afgelopen zaterdag van start ging. Om het huidige record te verbreken, moeten meer dan 71.000 leerlingen in Nederland tien minuten lang touwtjespringen. Wethouder Jannelies van Berkel sprak de leerlingen vooraf niet alleen moed in, zelf deed ze ook mee in de aanval op het record. ,,Ik weet niet of ik het tien minuten lang ga volhouden, maar ik doe mijn best!’’ Dan wisselt ze de microfoon in voor een springtouw en gaat tussen de kinderen staan.

Wendy de Bonte heeft als combinatiefunctionaris Verenigingen Soest het evenement georganiseerd. ,,Zijn jullie er allemaal klaar voor?’’, vraagt ze. Er klinkt een instemmend gegil. ,,Start!’’ De leerlingen beginnen druk te springen. Als kangoeroes huppelen ze met springtouw de zaal door. Daphne uit groep 7 lijkt het geen moeite te kosten. ,,Ik zit op turnen. Als warming-up moeten we vaak touwtjespringen.’’

Na een aantal minuten zakt het springtempo van de meesten aanzienlijk. Een paar jongens gaan aan de kant zitten.

Thijs heeft het net als de wethouder wel tot het einde volgehouden. ,,Ik heb mijn record verbeterd! Nu kan ik wel zestien keer op één been springen.’’ Of het wereldrecord ook verbeterd is, moet nog blijken.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.