Delfts aardewerk, maar wel uit Hilversum

Redacteur De Gooi- en Eemlander
Hilversum

Delfts aardewerk is internationaal vooral bekend door de vermaarde aardewerkfabriek de Porceleyne Fles. Veel minder bekend is dat er jarenlang ook een succesvolle aardewerkfabriek in Hilversum heeft gestaan.

De ’Fles’ uit Delft kreeg in 1897 zware concurrentie van een nieuwe fabriek in Amsterdam, die in 1902 naar Hilversum verhuisde. De naam was: ’Plateelbakkerij Delft’. Eigenaar was Otto Briegleb, die ook eigenaar was van de bekende Hilversumse verffabriek Ripolin. De processen die door de Delftenaren werden aangespannen werden allemaal verloren en zo kwam het dat in Hilversum jarenlang ongehinderd Delfst blauw kon worden geproduceerd. Aan de Laarderweg (nu Larenseweg) werd ook een succesvolle lijn van tegelproductie gestart.

Friggo Visser publiceerde diverse boeken over de geschiedenis van de Nederlandse keramiek. Dinsdagavond 28 mei houdt hij (vanaf acht uur) voor de Hilversumse Historische Kring een gratis toegankelijke lezing over de tegelbakkerij in Hilversum. Plaats: De Akker, Melkpad 14a.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.