Statushouders huisvesten in Horstermeer

Valentijn Bartels
Nederhorst den Berg

De gemeente Wijdemeren en ondernemer Jan Zwagerman hebben vergevorderde plannen om vijftig tot honderd statushouders te huisvesten in de Horstermeerpolder in Nederhorst den Berg.

De vluchtelingen met verblijfsstatus zouden in bedrijfspand De Nieuwe Harmonie van Zwagerman aan de Middenweg moeten gaan wonen, leren en werken. Naast de garantie op onderdak krijgen de statushouders les in bouwtechniek.

De Wijdemeerse burgemeester Martijn Smit is bijzonder enthousiast over de plannen. „We hebben net overeenstemming dat we een poging gaan doen om er een succes van te maken, ook al is het financieel best een lastige opdracht.” Zwagerman en de gemeente zaten de afgelopen maanden meerdere keren om tafel om de plannen uit te werken. „Nu moet nog blijken of we het inhoudelijk en financieel rond krijgen.” Volgens Smit is Zwagerman daarin een onmisbare schakel. „Ik bewonder de creativiteit van Zwagerman. Hij is al lang werkzaam in het Midden-Oosten en ziet in die mensen geen vluchtelingen, maar arbeidskrachten die hij iets kan leren.” Wijdemeren en Zwagerman hebben inmiddels personeel beschikbaar gesteld om het project rond te krijgen.

Zwagerman denkt ’binnen drie maanden aan de gang te kunnen’. „De opleidingsgroepen - onder leiding van een Nederlander en bijvoorbeeld een Syriër - bestaan uit tien leerlingen . Die mensen hebben ongeveer 500 lesuren nodig”, denkt Zwagerman. De opgeleide statushouders kunnen volgens hem een belangrijke rol spelen bij klanten in het Midden-Oosten. ,,Ik denk dat we een voorbeeld worden voor de rest van Nederland.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.