’Ik kan hier fijn zelfstandig werken’
Het is een bekend fenomeen. Wie als nieuwe bezoeker bij een bedrijf binnenstapt, voelt al bij de receptie hoe het met de sfeer is gesteld. Als het gaat om de nieuwe Participatiewet hoeft staatssecretaris Jetta Klijnsma zich over de Hocras, het Bussumse ’Warenhuis voor Horeca en Grootverbruik’, geen zorgen te maken.
Er werken meer dan 350 mensen, maar toch voelt het bedrijf direct ’warm’ aan. Je ziet aan alles dat de medewerkers zorgzaam voor elkaar zijn. De Hocras, gelegen aan de provinciale weg ter hoogte van de Hilversumse Meent, ziet er bij zo’n eerste bezoek imponerend uit. Al die stellages met etenswaren, en dan ook nog die grote verse vis- en vleesafdelingen. Toch voel je je er gelijk thuis.
Michael Mahne (29) heeft het er dan ook naar zijn zeggen erg naar zijn zin. Sinds een paar weken komt hij met zijn scooter vanuit Huizen naar de Hocras toe voor zijn werkervaringsfunctie. Na lange tijd in de bijstand te hebben gezeten heeft de Tomingroep deze baan voor hem kunnen ’regelen’. Want daar is die nieuwe Participatiewet immers voor bedoeld: mensen in een kwetsbare positie niet langer onderbrengen in bijvoorbeeld een sociale werkplaats, maar hen dirigeren richting het ’gewone’ bedrijfsleven. In de regio Gooi en Vechtstreek hebben de gemeenten en de Tomingroep voor dit doel het Werkgevers Service Punt opgericht.
Michael Mahne is nu een ’order picker’. Simpel gezegd komt het er op neer dat hij met bestelbriefjes van klanten het warenhuis ingaat om zijn mandjes, kratten en wagentjes vol te laden. Dat is inderdaad simpel gezegd, want het moet wel zorgvuldig gebeuren. Sommige producten mogen nu eenmaal niet met elkaar in aanraking komen, onder meer vanuit hygiënische redenen.
Afspiegeling
,,Ik vind het een mooie functie”, vertelt Mahne. ,,het hou van zelfstandig werken. Dat past nu eenmaal bij mij. Ik hoop dan ook dat ik na een paar maanden hier mag blijven.” Maar er zijn toch ook genoeg klanten die je aanklampen met vragen als ’waar staat dit, en waar staat dat?’ ,,Daar heb ik geen moeite mee”, antwoordt hij. ,,Meestal ga ik er dan mee naar een collega. Het is hier zo groot, dat je na zo’n korte tijd echt nog niet weet waar alles staat.”
Inge van Woerkom, de human resource manager van Hocras, kijkt tevreden toe bij het gesprek met haar nieuwe collega. ,,Wij kunnen mensen als Michael dit soort functies aanbieden, omdat wij in ons personeelsbeleid streven naar een afspiegeling van de samenleving. Wij hebben hier bijvoorbeeld niet alleen maar twintigjarigen achter de kassa. Alle leeftijdsgroepen zijn vertegenwoordigd.”
En daarbij komt nog dat het warenhuis aan gemotiveerde medewerkers ook nog zoiets van een loopbaan wil geven. Van Woerkom: ,,Ik kan me voorstellen dat je als jong broekie op school niet roept ’ik wil slager worden of visspecialist.’ Maar als je hier op latere leeftijd komt, en je merkt dat de vleesafdeling of het werken met vis helemaal je passie is, dan kunnen wij je helpen met een vervolgtraject en eventueel een opleiding.”
Het warenhuis voor horeca en grootverbruik is overigens erg tevreden over de mensen die via de Tomingroep het bedrijf binnenkomen. ,,We hebben één contactpersoon, die erg met ons meedenkt”, vertelt de personeelsmanager. ,,Meestal is het gelijk een goede match. Ons bespaart het veel tijd bij de sollicitatieprocedures.”