Overval op Snackland bleek geen grap

Estella Heesen
Huizen

De Huizer snackbar Snackland stond op de nominatie om de leukste snackbar van het land te worden. En dat werden ze afgelopen jaar ook op 26 november, maar twee weken tevoren was het helemaal mis in de zaak aan de Holleblok.

Op die zaterdagavond rond half acht kwam een hun bekende buurman de zaak binnen, die zijn zijn tweewekelijkse maaltijd bestelde. Toen hij klaar was met eten, liep hij naar de cassière en liet een 20 cm lang mes zien. Met zachte stem zei hij: ,,Dit is een overval. Geef me geld.’’ De eigenaar van Snackland, die er vlak bij stond dacht nog even dat het een grap was, maar de vaste klant was serieus. ,,Geef geld, geef geld’’, bleef hij zeggen.

De eigenaar stuurde hem naar de keuken: ,,De kok heeft geld.’’ En zo liep de 46-jarige Hank K. door naar de keuken waar hij niemand trof. Hij vroeg waar de kok was. De eigenaar die het mes scherp in de gaten hield zei dat hij buiten was. Daarop liep P. via het restaurant naar buiten. Een man met zakken patat aan zijn fiets vroeg hem of het wel goed met hem ging. Toen zei P.: ,,Ik heb hulp nodig.’’ De man vroeg of hij het mes mocht hebben. Dat gaf P. af. Even later kwam de politie die met vijf man op hem sprongen en hem mee namen naar het bureau.

Vrijdagochtend stond hij voor de rechter in Lelystad. Daar vertelde hij zonder uitwijdingen zijn verhaal: ,,Ik was in de war en zocht hulp. Toen ik buiten was, heb ik gewacht op de politie zodat ik opgepakt werd.’’ P. zat al langere tijd ernstig in de knoop maar die avond was hij totaal de weg kwijt toen bleek dat hij een rekening niet kon betalen. Uit forensisch psychologisch onderzoek bleek dat de man autistisch is. Een nieuw inzicht want eerder is de man niet op die manier gediagnostiseerd en behandeld. Hij was al wel langere tijd bekend bij de GGZ.

De officier van justitie noemde de overval een A-typische. ,,Van ’Opsporing verzocht’ kennen we minder zachtzinnige beelden.’’ Toch eiste ze vijftien maanden cel waarvan vijf voorwaardelijk. Ze hield er rekening mee dat de man niet eerder is veroordeeld is en verminderd toerekeningsvatbaar zou zijn geweest. Wel vond ze dat de man een andere weg had kunnen kiezen om in de cel terecht te komen. ,,Voor de snackbareigenaar en omstanders onder wie kinderen was dit een heel ernstige situatie.’’ Ook vroeg ze een locatieverbod van P. voor de snackbar.

De advocaat E. Hoffman, noemde het een ’knullige overval’ en een ’triest verhaal’. De strafeis vond ze te hoog. ,,Daardoor wordt het vervolgtraject voor mijn cliënt wel heel moeilijk. Hij zal in ieder geval zijn huis kwijtraken.’’ Ze vroeg een celstraf gelijk aan zijn voorarrest - inmiddels vijf maanden - en een deels voorwaardelijke straf.

Uitspraak 21 april.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.