Een succesvolle cocktail van electro en old school rock

Project Bongo: Arthur Stoker, Jonathan Maridjan, Jorik Ottes, Cornel Sier en Thom Heusinkveld. © Foto Don Crusio

Jasper Schoon
Hilversum

De electropopformatie Project Bongo doet het goed. De band - die Gooise roots heeft - boekte deze zomer een aantal internationale successen.

Zo staat de single ’Keep a secret’ (video) in diverse landen in de toptien van best beluisterde nummers van muziekdienst Spotify.

De catchy popsong van debuut-ep ’Weekends’ is in een stad als Los Angeles al meer dan tienduizend keer beluisterd. De agenda van de muzikanten is volgeboekt met tal van festivals en zelfs een kleine tour door Zweden, Denemarken en Frankrijk.

Waar schuilt het succes van deze groep in? Volgens frontman en Hilversummer Arthur Stoker zit de band gewoon in ’een lekkere flow’.

„We zijn allemaal afgestudeerd aan de Herman Brood Academie in Utrecht en hebben daar veel ervaring opgedaan. Verder zijn we de laatste tijd ook de juiste samenwerkingen aangegaan. Zo hebben we een goede producer voor onze ep en gebruiken we een professionele boeker en hebben iemand die ons bij de radio promoot.”

De ep ’Weekends’ werd onlangs uitgebracht en is grotendeels opgenomen in de Hilversumse Wisseloord Studio’s.

Gitarist Jonathan Maridjan: „We zijn in contact gekomen met Huub Reijnders die een eigen ruimte heeft bij de studio. We kenden hem van zijn werk met andere bekende Nederlandse artiesten en vinden zijn aanpak te gek. Hij heeft ons enorm geholpen met het vinden van de juiste sound. In het najaar willen we een studio-album met hem gaan opnemen. We zijn nu al bezig met het schrijven van nummers.”

De muziek van de vijf muzikanten laat zich het best omschrijven als een mix van elektronische muziek met veel gebruik van toetsen en samples en old school rock met gitaren.

Stoker: „We zijn echt een live-band met twee gitaristen en een drummer naast de bassist en de toetsenist. We maken heel dansbare muziek. Het zijn popliedjes maar qua stijl zou het ook dance gerelateerd kunnen zijn. Die richting willen we bij ons nieuwe album wat meer op. Meer elektronica op de cd. En dat we op het podium daar dan een vertaling van maken.”

Bij het internationale succes komt volgens Maridjan een dosis geluk kijken. „Opeens word jouw nummer in bijvoorbeeld Amerika veel beluisterd. Dat is een sneeuwbaleffect. Het internet leent zich daar voor. Mensen zien ons in een lijstje staan van veelbeluisterde artiesten en klikken erop omdat ze nieuwsgierig zijn. De volgende doet hetzelfde en dan zit je zo op veel fans. Ons best scorende nummer is nu al zo’n 350.000 keer beluisterd.”

De band is ook populair in een land als Zweden, aldus de frontman. „Het publiek daar gaat helemaal uit z’n dak van onze muziek. Ook in Zweden worden we veel beluisterd op Spotify. Het is niet zo dat we er heel van rijk worden, maar het is te gek dat je daar een fanbase hebt.”

http://www.projectbongo.com/

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.