Senatoren Hilversum lijmden coalitie

Ronald Frisart
Hilversum

Eerste-Kamerleden Joris Backer (D66) en Tiny Kox (SP) hebben vorige maand de coalitie in Hilversum gelijmd. Dat zeggen bronnen uit coalitie en oppositie in Hilversum.

Dat het binnen de coalitie van D66 (8 zetels), VVD (6), SP (4) en CDA (3) nogal ’roestig’ was, werd naarmate het zomerreces naderde steeds duidelijker tijdens vergaderingen van gemeenteraad en raadscommissies.

Over en weer waren er stenen des aanstoots. Denk aan de woonvisie van CDA-wethouder Nicolien van Vroonhoven (hoeveel woningen moeten worden gebouwd voor welke inkomensgroepen?), het buurtenbeleid van SP-wethouder Arjo Klamer, delen van het beleid voor het onder wethouder Eric van der Want (D66) vallende sociaal domein en de vraag of onder verantwoordelijkheid van wethouder Floris Voorink (VVD) op de Emmastraat tweerichtingsverkeer zal worden ingevoerd.

Omdat het binnen de coalitie steeds stroever verliep, werden twee ’mediators’ ingevlogen. De een, D66-senator Joris Backer, was in 2014 formateur van de Hilversumse coalitie, de andere was Eerste-Kamerlid Tiny Kox (SP).

Dat duidt erop dat de voornaamste meningsverschillen speelden tussen D66 (de grootste politieke formatie in Hilversum) en partner SP, die zich nu en dan strijdbaar toont tegenover leden van het ’eigen’ college.

Coalitieakkoord

De mediators zijn punten nagelopen. Waar had de ene partij zich niet gehouden aan het coalitieakkoord uit 2014? Waar de andere niet?

Eind van het liedje is dat de coalitie, aldus een stem vanuit de oppositie, ’weer een jaar door kan’.

Coalitiepartner SP had buiten de deur gezet kunnen worden. In dat geval zouden GroenLinks en/of ChristenUnie de coalitie kunnen aanvullen.

Zo ver kwam het echter niet: D66, VVD, SP en CDA gaan na de zomer samen het nieuwe politieke seizoen in.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.