Zoekplaatje: Sterrelaan Hilversum

,,De bungalow was een van de eerste ’prefab’-huizen van het Bouwfonds.”

Eddie de Paepe
Hilversum

Het huis in aanbouw - zoekplaatje nr. 464 - blijkt aan de Sterrelaan in Hilversum te zijn gefotografeerd.

Een lezer meende op de achtergrond de Snelliusschool aan de Snelliuslaan te herkennen, maar dat is toch echt de OBS Elckerlyc aan de Schuttersweg meldt Gerda Boegem.

,,Ik denk dat het gebouw op foto de bungalow op de Sterrelaan in Hilversum is bij de ingang van het bedrijfsterrein van Van Loenen. Op de achtergrond staat namelijk de school waar ik werk, OBS Elckerlyc aan de Schuttersweg. Ik loop iedere dag langs deze bungalow.”

Plezier

Dit wordt bevestigd door H. en Y. van Dijk-Roorda, de huidige bewoners van het huis.

,,De foto is gemaakt op Sterrelaan 52 in Hilversum. Het huis is in een paar dagen gebouwd, en na de bouw is het voorste huis gesloopt, waarschijnlijk in 1962. Het huis werd bewoond door de familie Buwalda, die hier met vier kinderen gewoond hebben. Na het vertrek van de Heer Buwalda naar een verzorgingshuis, hebben wij het huis in 2007 gekocht. Sindsdien wonen wij hier met veel plezier.”

Balkon

Ook Hugo Buwalda reageerde op de voor hem onbekende foto van zijn ouderlijk huis in aanbouw. ,,De foto moet genomen zijn in het voorjaar van 1962. Stevens moet voor deze foto op het balkon van onze buren, familie Le Bon, hebben gestaan”, ment hij.

,,De bungalow was een van de eerste ’prefab’-huizen van het Bouwfonds. Mijn vader liet het bouwen in de achtertuin van het ’oude huis’, waar ik tot m'n tiende heb gewoond. Wij hebben er met z'n zessen gewoond, met mijn twee zussen en mijn broer. De vrouw op de foto moet mijn moeder wel zijn, meen haar te herkennen aan de jas en kapsel.”

Elckerlyc

Eind '62 is het gezin verhuisd van het oude huis, nog net zichtbaar links op de foto, naar het nieuwe. ,,Daarna is het oude huis afgebroken na de strenge winter van ’62/’63. Op de achtergrond is nog zichtbaar de basisschool Vondelschool, nu Elckerlyk. Ook een stukje van het dak van het Roland Holst is te zien”, besluit Buwalda.

Politieagent

Nog twee nabranders. De eerste als aanvulling op de foto van politieagent Van den Berg (zoekplaatje nr. 463).

,,Ik had destijds contact op de lagere school met hun dochter Marijke”, schrijft Peter van Mameren uit ’s-Graveland. ,,Zij woonden op het Noordereinde naast fietsenmaker Piet Hagen, ’pietje de prutser’ genoemd. Hij had bij de volkstuintjes langs de sloot van het Ankeveensepad ook een volkstuintje achter mijn ouders destijds. Dit Ankeveensepad was eenrichtingsverkeer en tijdens het spitten/schoffelen trok hij vaak zijn notitieblokje om de overtreders hiervan te noteren.”

Dudok

Hilversummer Richard Keijzer reageert nog op de foto van een groep mannen rond W.M. Dudok (zoekplaatje nr. 461). ,,De heer in het midden, met driedelig grijs kostuum en vlinderdasje is onmiskenbaar gemeentearchitect W.M. Dudok. Met die gegevens ben ik bij mijn schoonvader langs geweest. Hij is negentig en gepensioneerd architect.

Eerste reactie: ’Is dat Dudok? Hij lacht! Zo heb ik hem nog nooit gezien’. Na het bestuderen van de foto kwam het volgende naar voren. De man rechts zou de heer Magnee kunnen zijn, Dudoks compagnon. Een van de anderen lijkt, aldus schoonpapa, op een inspecteur van bouwbedrijf Matser. Het zou dus kunnen gaan om het poseren na het afsluiten van een bouwcontract.”

Wie is deze sluismeester? Waar en wanneer is de foto gemaakt?© Foto’s: Streekarchief Gooi en Vechtstreek

Hierboven het nieuwe zoekplaatje (nr. 465). Wie is deze sluismeester? Waar en wanneer is deze foto gemaakt?

Helpen bij dit zoekplaatje kan via fotostevens@gooieneemlander.nl of De Gooi- en Eemlander, Postbus 15, 1200 AA Hilversum.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.