Hilversum krijgt heuse ereburgers

Ronald Frisartr.frisart@hollandmediacombinatie.nl
Hilversum

Met diverse onderscheidingen kan het gemeentebestuur Hilversummers in het zonnetje zetten, maar het ereburgerschap kent de gemeente niet. Daar in komt binnenkort verandering in. Op 11 mei zal de gemeenteraad instemmen met het nieuwe reglement voor onderscheidingen. Dan is de weg vrij voor Hilversumse ereburgers.

Wie vanaf nu de gemeentelijke legpenning in goud ontvangt, wordt tevens aangemerkt als ereburger. Hilversum maakt daarmee een vliegende start. De mensen die in het verleden werden vereerd met de gouden penning worden met terugwerkende kracht - en in bijna alle gevallen posthuum - verheven tot ereburgers. Het zijn er tien. Als eerste kreeg burgemeester Lambooy de gouden legpenning (1939), later volgden zijn ambtgenoten Boot (1967), Platteel (1976), Kraaijeveld-Wouters (1997) en Bakker (2011). Vier wethouders viel dezelfde eer te beurt: Bakker (1947), Straalman-Kremer (1963), Van de Vliet (1974) en Freeman (1986). Gemeente-architect Dudok (onderscheiden in 1949) completeert het tiental.

Omdat er weinig verschil is tussen de gouden en de zilveren legpenning vervalt die laatste. Hij is tot nu toe acht keer toegekend. De adviescommissie voor het Gulden Boek gaat ook adviseren over toekenning van de gouden legpenning en dus het ereburgerschap.

Ook bij de gemeentespeld - bedoeld voor bijzondere prestaties of veelbelovende talenten - gaat iets veranderen. Daarvoor komen nu alleen mensen in aanmerking die actief zijn in media, sport en cultuur. Die beperking wordt opgeheven, zodat de gemeente voortaan ook anderen een pluim kan geven.

De in 2014 ingestelde Mediakorrel wordt vervangen door de Hilversum Mediastad Award. Deze is bedoeld voor organisaties en bedrijven (en dus niet voor individuele personen) die erg vernieuwend actief zijn in de mediasector.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.