Help Gooise egel met schotel water de droogte door

Drukte door droogte bij de egelopvang in Huizen. Sommige zijn te zwak zelf te eten en krijgen de fles.

Drukte door droogte bij de egelopvang in Huizen. Sommige zijn te zwak zelf te eten en krijgen de fles.© Foto Studio Kastermans/Leon Dakkus

Annemarie de Jong
Huizen

Stichting Egelbescherming Nederland in Huizen luidt de noodklok: help Gooise egels de droogte door.

Door aanhoudende droogte hebben egels het moeilijk, ze kunnen nauwelijks water vinden. ,,Plassen zijn opgedroogd en voedsel is lastig te vinden. Insecten zitten dieper in de grond, liggen niet voor het oprapen”, zegt woordvoerster Judith Heijnen.

Heijnen roept mensen op de natuur een handje te helpen. ,,Zet een schoteltje of kommetje met water in je tuin. Geef nooit melk, want dan krijgen ze diarree. Ze houden ook van droge kattenbrokjes.”

Uitgedroogd

Op dit moment heeft de egelopvang aan de Landweg in Huizen zeker 35 dieren binnen. ,,De egels zijn er slechter aan toe dan normaal. Ze zijn verzwakt, vermagerd, uitgedroogd en moeten aan het infuus. Een aantal heeft abcessen. Ze zijn extra vatbaar. Bij een wondje gaat het al snel mis.” Dieren die te ziek zijn om zelf te eten krijgen de fles.

Niet alleen de dierenambulance bezorgt slachtoffers in de kliniek, ook particulieren. ,,Ze liggen op de oprit of op het pad. Of in de zon, dat is foute boel. Het zijn schemerdieren, als je ze overdag ziet, is er echt iets mis. Egels zoeken mensen op als ze zich niet goed voelen.”

De beestjes komen uit het hele land naar Huizen. ,,We behandelen er veel met longworm en darmworm, dat wordt overgedragen door slakken. Die egels hoor je echt reutelen, zwaar ademen.”

Gif

Sommigen kunnen niet op hun pootjes staan, vertelt Heijnen. ,,Door het gebruik van gif sterven insecten uit en krijgen egels te weinig goede voedingsstoffen binnen. Daardoor is hun gestel verzwakt. We geven ze zelfs zwem- en looptherapie. Stop met het gebruik van gif tegen bijvoorbeeld slakken en onkruid in de tuin.”

Het gevaar van de droogte is dat dorstige diertjes wel eens proberen uit een zwembad of vijver te drinken. ,,Egels kunnen wel zwemmen, maar niet te lang. Soms lukt het door steile oevers niet uit het water te komen. Dan raken ze uitgeput en verdrinken ze. Zorg voor een looplankje of uitstapje om het water te verlaten.”

De Stichting Egelbescherming Nederland heeft haar handen momenteel vol aan de opvang van uitgedroogde dieren. Judith Heijnen: ,,En dan moet de explosie aan jongen in de maanden augustus en september nog komen.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.