Standbeeld ziekenhuiskat Boris volgende week onthuld

Boris. foto Heidi van Eck

Jaap Venema. foto Kees Boelhouwer

1 / 2
Henk Runhaar
Hilversum

Het standbeeld voor verhuisde ziekenhuiskat Boris wordt volgende week onthuld bij de entree van Tergooi Hilversum. Het gaat om een replica van de echte Boris, gemaakt door Jaap Venema, beeldend kunstenaar en Tergooi-medewerker.

Het beeld op ware grootte wordt onthuld door Hans den Hollander van de raad van bestuur van Tergooi en receptioniste Heidi Maassen. Zij had als geen ander oog op Boris en de reacties die hij bij patiënten en bezoekers opriep. Het baasje van Boris, Heidi van Eck, kan in verband met haar zwangerschap en de aanstaande bevalling helaas niet aanwezig zijn, maar laat weten zich 'vereerd' te voelen en 'op korte termijn zeker naar het standbeeld te komen kijken'.

Het ziekenhuis laat met het plaatsen van dit standbeeld een wens van vele medewerkers, patiënten en bezoekers in vervulling gaan. Sinds de eigenaar van Boris in december 2014 bekendmaakte te verhuizen naar een andere woonplaats en daarmee tegelijkertijd Boris' pensioen aankondigde, werd er massaal gepleit voor een blijvende herinnering van de ziekenhuiskat in de vorm van een standbeeld.

Hans den Hollander van de raad van Bestuur van Tergooi: ,,Boris heeft voor veel mensen veel betekend. Voor ons was het duidelijk dat er een standbeeld moest komen. En omdat we een medewerker hebben die naast zijn werk in ons ziekenhuis beeldend kunstenaar is, was ook snel duidelijk wie dit standbeeld moest gaan maken.'

Toen Boris nog in Hilversum woonde, was hij een graag geziene gast bij Tergooi. Patiënten en bezoekers vonden op weg naar de dokter of een ziek familielid even troost bij de ziekenhuiskat. Groot medeleven ondervond de geliefde kater toen hij in 2012 vlak bij het ziekenhuis werd aangereden. Er ontstond een spontane inzamelingsactie om de noodzakelijke operatie te kunnen betalen. Na zijn herstel nam Boris zijn vaste plek voor de ingang van het ziekenhuis weer in. Het leverde hem landelijke bekendheid op. Landelijke en regionale kranten schreven artikelen over hem en meer dan 7. 000 mensen volgen het lief en leed van de Tergooi-kat op zijn 'eigen' Facebookpagina. Regisseur Kim Brand maakte zelfs een prijswinnende documentaire over dit bijzondere dier, met als titel 'Wat de kat ziet.'

Jaap Venema uit Nijkerk kreeg de opdracht en maakte uit een stuk serpentijnsteen een 'aandenken voor het leven' van de beroemde ziekenhuiskat. Deze uit één stuk gehouwen Boris zal de herinnering aan de echte Boris levend houden. Hij is in ieder geval net zo trouw als de echte en net zo aaibaar.

De onthulling is dinsdagmiddag tussen 12.00 en 12.30 uur.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.