Honderdjarige met humor in Hogeweyk

Marie Broere met haar dochters Joke (links) en Lida (aan het hoofdeinde). Foto Studio Kastermans

Marie Broere met haar dochters Joke (links) en Lida (aan het hoofdeinde). Foto Studio Kastermans

Tamar de Vries
Weesp

De deur staat uitnodigend open aan de Groenhof in verpleegcentrum Hogeweyk in Weesp, de woonwijk voor ouderen bij verpleeghuis Hogewey. De open deur kenmerkt de sfeer van de wijk met 23 woningen, elk voor zeven bewoners. Binnen feliciteert burgemeester Bas Jan van Bochove namens het gemeentebestuur de jarige mevrouw Marie Broere met haar honderdste verjaardag.

Helaas ligt de eeuwelinge in bed, al staat het bed wel in de huiskamer. ,,Ze is wat slaperig van de medicijnen die ze krijgt vanwege een koutje op de longen’’, vertelt dochter Joke. ,,Maar denk maar niet dat alles langs haar heengaat. Ze is heel erg bij de tijd. En je kan met haar lachen, ze heeft humor! Als één van ons vertelt ’Mam, ik ga naar Spanje op vakantie’, zegt ze: ’boven de grond of onder de grond, je moet er eigenlijk niet wezen!’,’’ schatert haar dochter.

Marie Broere wordt eigenlijk vandaag pas honderd jaar. Ze komt oorspronkelijk uit Abcoude, waar ze woonde aan de Winkeldijk. Toen Marie de Wildt trouwde met Willem Broere verhuisde zij naar de boerderij aan het Gein. ,,En daar zijn wij, Lida, Rita, Kees en ik opgegroeid’’, vertelt Joke verder. Moeder Marie was in haar jongere jaren een geëmancipeerde vrouw. ,,Zij was één van de eerste vrouwen die rijlessen ging nemen in de jaren vijftig’’, vertellen de dochters. ,,Toen ik elf jaar was kregen we een auto, een klein BMW-tje’’, zegt Joke.

Maar ook nu is Marie Broere vief genoeg. ,,Vorig jaar is ze mee geweest naar Frankrijk’’, zegt Lida. ,,Ze had het steeds over Frankrijk, dat ze daar eens heen wilde. Alles was geregeld, de rolstoel ging mee, kon ze mee naar het strand, kregen we een lekke band. Maar toch, dat zie je niet vaak, iemand van 99 jaar die op vakantie gaat.’’

In de Hogeweyk heeft mevrouw Broere het naar haar zin. ,,Dit huisje valt onder woonvorm ’huiselijk’ en dat is het ook. Je mag gewoon in de huiskamer strijken.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.