SO Soest: kunstgrasonrust voorbij

Jetty Claus

Het nieuwe kunstgrasveld bij SO Soest aan de Bosstraat is afgelopen weekeinde voor het eerst bespeeld. ,,Bezorgde vragen over de gezondheidsrisico’s van rubberen korrels zijn op één hand te tellen”, zegt projectleider Guido Vugts van de voetbalclub. Bij buurgemeente Baarn besloot de politiek dit voorjaar om de vulling met rubberkorrels juist weg te halen. Vugts noemt het een ’emotioneel en niet zo verstandig’ raadsbesluit.

KNVB en RIVM stelden na onderzoek dat het kunstgras veilig is, als reactie op de eerdere uitzendingen van het tv-programma Zembla. Over mogelijk kankerverwekkende stoffen in de autobandenresten van de toplaag. ,,Het is nu voor Baarn niet zo makkelijk een draai te maken, omdat er sinds dit voorjaar geen nieuwe argumenten zijn aan te voeren. Het is extra lastig, omdat het serieus geld kost. Dat gaat om vele tienduizenden euro’s per veld”, aldus Vugts.

Kurk

SO Soest en de gemeente hebben ook duurdere alternatieven onderzocht, zoals kurk en de plastic korrel. Kurk neemt vocht op en de plastic-variant wordt door spelers als minder prettig ervaren. In samenwerking met de gemeente is de keuze voor ’SBR-infill’ met alle wetenschappelijke kwaliteitswaarborgen, ook uit Finland, op de website van SO Soest uitgelegd. ,,De hype is eraf. Het leeft niet meer bij de spelers”, aldus Vugts.

Bij het gemeentebestuur van Baarn komt deze week het rapport binnen van het grondonderzoek naar mogelijk doorsijpelende schadelijke stoffen onder de kunstgrasvelden. Het college bespreekt in augustus de uitslagen met het bureau en de te nemen vervolgstappen. Eén kans heeft Baarn wel voorbij laten gaan, omdat de zomerstop de ideale periode was geweest om de vervangingsklus uit te voeren. In de winterperiode levert de lijm problemen op, meldt de gemeente.

De Baarnse sportclubs hebben geen haast met de vervanging. ,,Ik ben er nog niet zo mee bezig”, zegt voorzitter Henk van Vulpen van Stichting exploitatie Sportpark ter Eem. ,,Het tempo ligt bij de gemeente. Zij bepaalt en betaalt.” Ook voorzitter Jan-Willem van der Roest van SV Baarn stelt zich afwachtend op. ,,In de club is de rust in ieder geval weergekeerd.’’ Hij verwacht niet dat de kosten toch via een omweg bij de sport terecht komen.

Uitstel

Erelid en oud-voorzitter Jan Buis van SV Baarn vindt de reacties van de gemeente overtrokken. Hij was zo’n acht jaar geleden nauw betrokken bij de aanleg van kunstgrasvelden. ,,Ik begrijp de bezorgdheid van ouders voor hun kinderen. Zelf ben ik 68, dat is een andere fase. Maar er zijn veel risico’s in onze welvaartsstaat. Als ik mijn vingers buiten over de vensterbank haal, zit zwart van het voorbijrijdend verkeer aan. Denk ook maar aan de patatcultuur, straling van mobieltjes op het nachtkastje en de vliegtuiguitstoot.”

Buis vraagt zich af of de korrels met een stofzuiger verwijderd kunnen worden. ,,Ze raken namelijk ook tussen het zand dat eronder zit. Baarn heeft de grotere speelcapaciteit door kunstgras heel hard nodig. Als het ’s ochtends even hard regent staan andere velden blank en moet er worden afgelast”, aldus Buis. Hij oppert om de kwestie een jaartje te laten bezinken. CDA en VVD spraken in de raad ook van ’paniekvoetbal’ om de korrels te verwijderen.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.