Standwerkersconcours is dag vol cabaret

Standwerkersconcours in Spakenburg: ,,De grappen moeten goed vallen.”© Foto Studio Kastermans/Alexander Marks

Judith Kox
Bunschoten-Spakenburg

„Speciaal voor vandaag, de helft van de helft van de prijs.” Het Spuiplein staat vol kramen met schreeuwende marktlieden die strijden in het jaarlijkse Spakenburgse standwerkersconcours.

Blikopeners, voetencrèmes, groenteraspen en wonderzeep. Het was gisteren allemaal te vinden op de Spakenburgse markt. Een van de populairste kramen is de snoepkraam. Er staat continu een grote groep mensen aandachtig te luisteren naar het verhaal van de standwerker. „Je blijft staan voor het verhaal, niet per se voor het product”, vertelt Arjan Snippers uit Bunschoten. „Mijn familie is speciaal voor het standwerkersconcours naar ons gekomen vanuit het oosten van Nederland, het is een dagje uit. Aan het eind van de dag loop je met minstens twee zakken vol naar huis, of je het nou van plan was of niet.” Een stel kinderen schuifelt voorzichtig naar voren als ze merken dat de standwerker zo nu en dan gratis snoepjes uitdeelt. „Hup, hup, hup, de echte geluksvitamine haal je hier!” Het lijkt wel alsof de marktkoopman geen adem haalt tussen de zinnen door. De ene anekdote na de ander schudt hij uit zijn mouw.

Gun-factor

Verderop staat John Gruter met zijn Blije Voeten kraam. Gruter is viervoudig Nederlands kampioen standwerken en winnaar van het Spakenburgse standwerkersconcours van vorig jaar. „Standwerken is echt een vak, ik vind het zelf het mooiste vak ter wereld. Je bent eigenlijk een soort cabaretier. Je moet de mensen bij je houden en uiteindelijk jouw product aan hen verkopen. Het draait allemaal om de gun-factor.” De gouden tip om het standwerkersconcours te winnen heeft Gruter niet. „Het blijft alleen een momentopname. Er moet net een leuke groep bij jouw kraam staan, de grappen moeten goed vallen. Er zijn ongeveer honderd concours per jaar en een Nederlands Kampioenschap. Anders dan bij andere concours loopt de jury in Spakenburg rond in klederdracht waardoor ze makkelijk te herkennen zijn.”

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.