Jonge Hilversummers maken minuut durende films

Een filmmaker geeft een figurant instructies.© foto museum hilversum

Rick Bergfeld
Hilversum

Een verhaal vertellen in een minuut durende film, dat is knap lastig. Afgelopen week volgden vijftien jongeren in Museum Hilversum The One Minutes Jr. workshop. In deze workshop leerden de jongeren in vijf dagen ’alles’ over het maken van een film. Als kers op de taart hebben de jongeren ieder apart ook nog eens een film gemaakt.

De insteek van de film mag op van alles van toepassing zijn; het leven, fantasie, de kijk op de wereld. Wat voorop staat is dat de films uit elkaar spatten van originaliteit.

Zo heeft de veertienjarige Daniel een film gemaakt over de voeten van de mens. „Gewoon, dat leek me wel interessant.”

Naast hem zit de twaalfjarige Koen. „Ik heb een film gemaakt over een jongen die verliefd wordt op een meisje. Hij krijgt in de film hulp van een bekende Youtuber die hem allemaal tips geeft om het meisje voor zich te winnen.”

Beladen

Sommige van de jongeren zien het film maken wel als beroep zitten, zo ook de dertienjarige Jasmijn. Wat opvalt is dat zij een redelijk beladen verhaal vertelt in haar een minuut durende film.

„De film gaat over mijn broertje. Hij heeft nogal wat pech in zijn leven gehad. Toen hij nog heel jong was heeft hij een hersenbloeding gehad waardoor hij nu last heeft van epileptische aanvallen.”

De leeftijd van de deelnemers varieert van 10 tot 17 jaar.© foto museum hilversum

Ook de dertienjarige Iris heeft het onderwerp niet te licht gehouden met de film die ze over zichzelf heeft gemaakt. Zij neemt een roerige periode uit haar leven als onderwerp voor de film.

„Een tijd geleden ben ik door een auto aangereden waardoor ik een tijdje in het ziekenhuis heb gelegen. Nadat ik uit het ziekenhuis kwam heb ik vervolgens twee maanden in een rolstoel gezeten. Die periode in die rolstoel vond ik zo vervelend, mede door de blikken die mensen mij op school toewierpen.”

Taatske Pieterson is een van de filmmakers die de workshop geeft. Zij ondersteunt de hele week de jongeren met het maken van hun film. „De deelnemers zitten vol met creatieve ideeën. Dat maakt het voor ons ook lekker druk. We helpen hen namelijk met alles. Van het filmen van scènes tot het monteren van de film.”

Internationaal

The One Minutes Jr. workshop wordt ieder jaar over de hele wereld gegeven. Alle filmmakers doen mee aan een grote wedstrijd. Uit alle deelnemende films worden er eind dit jaar vijftien gekozen en vertoond in Museum Hilversum. Uiteindelijk komen alle deelnemers vanuit uit de hele wereld samen in het museum. Daar wordt dan de grote winnaar bekendgemaakt.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.