Help, de au pair mest de kinderen vet

1 / 2
Annemarie de Jong
Laren

Handig hoor, een au pair in huis. Maar als ze - goedbedoeld - langzaam maar zeker je kinderen ’vet mest’, is het hoog tijd voor actie. Voedingscoach Evelien Langeler (38) uit Laren geeft workshops om de nanny én het gastgezin alles te leren over gezond eten en drinken.

Het begon allemaal met een vraag van een moeder, vertelt Langeler. ,,Bij het consultatiebureau bleken haar kinderen te zwaar. Doordeweeks had ze een au pair die de boodschappen deed en kookte. ‘Ik heb het niet meer in de hand’, zei ze. Of ik kon helpen. Of ik de au pair wilde leren om gezond te koken.”

Sinds een half jaar heeft de voedingscoach een praktijk in het monumentale Brinkhuis. Ze kijkt uit op de levendige Larense Brink, waar de nanny’s met kinderen lopen. ,,In het Gooi hebben veel mensen een au pair. Het kost helemaal niet zo veel, als je er maar de ruimte voor hebt."

Evelien Langeler weet ook waar het mis gaat. ,,Vooral Filippijnse au pairs zijn superlief, dienstbaar, werken hard en zijn flexibel. Maar ze zijn ook zachtaardig en kunnen niet goed tegen huilende kinderen. Ze troosten met snoep. ‘Als je nu stil bent, dan krijg je thuis een ijsje’.”

Tijdens de workshops duikt de voedingscoach samen met au pair en gastgezin de keuken in om gezonde maaltijden en tussendoortjes te bereiden. ,,Ik kom bij de mensen thuis met drie boodschappentassen. Eerst kijken we een filmpje over de gevaren van suiker en vet. En dan gaan we aan de slag. Ik breng het heel positief. Nee zeg, niet met een opgestoken vingertje”, lacht de Larense.

Sneaky

Met haar recepten krijgt ze alle kinderen aan de groente. ,,Ik noem het ‘sneaky meals’ omdat ik er flink wat groenten in ‘sneak’. Ik pureer bijvoorbeeld een hele broccoli door de bolognesesaus voor de spaghetti. Favoriet zijn de ‘healthy meatballs’: gehaktballen waarvan de helft uit gepureerde gekookte groenten bestaat. Groener van kleur, maar kinderen vinden het heerlijk.”

Langeler hamert erop ukkies niet vol te gieten met pakjes sap en siroop vol suiker. ,,Geef water mee naar school in een mooi flesje. Het oog wil ook wat.” Lukt het niet in een keer? ,,Telkens een beetje minder siroop in een glas water. Dan kom je er ook.”

Eén ‘suikermoment’ per dag is genoeg. ,,’s Middags uit school thee met een biscuitje. Nou vooruit, twee dan. En als de kinderen voor het eten trek krijgen geef ze geen zoet, maar een cherrytomaatje, komkommer of blokje dertigplus kaas. En eet bewust - mindful - aan tafel en niet voor de tv.”

Langeler eindigt haar workshops met tien eetregels. ,,Die hang ik in het Engels op de koelkast. Als reminder voor de au pair.’’

Traktaties

Ook op school is nog een wereld te winnen. Langeler gruwelt van mierzoete en vette traktaties. ,,Steeds groter en duurder. In het Gooi bestellen ouders bij de banketbakker cupcakes voor de hele klas. Met in glazuur: ‘Hiep, hiep, hoera Pien is jarig’. Scholen moeten de regel stellen: alleen fruit en gezonde dingen trakteren. De eerste zeven levensjaren zijn zo bepalend voor wat je later eet.”

Het is een kwestie van je verstand gebruiken. ,,Als ik naar Oud Valkeveen ga, neem ik brood mee van huis. Leuke sticker op het bakje, vinden ze prachtig. De verleiding om patat en milkshake te geven is groot. Maar ze krijgen al genoeg zoet en vet bij anderen.” En valt je kind? Niet met snoep troosten. ,,Ik heb altijd Hello Kitty-pleisters en desinfectspray van Mickey Mouse in mijn tas. Doet wonderen.”

Chipjes

Maar toch, de boog kan niet altijd gespannen zijn. ,,Joh, in het weekend als je zelf een wijntje neemt, is een keer chipjes prima. Je hoeft niet alles uit te bannen. Van het leven genieten is ook belangrijk. Het gaat om balans. Met kleine veranderingen bereik je al veel”, zegt de gediplomeerde gewichtsconsulent.

,,Ik ben een diëtist voor gezonde mensen. Ik behandel mensen met overgewicht, ondergewicht, ijzertekort, hoog cholesterolgehalte en mensen die gewoon niet weten wat een gezond voedingspatroon is. Mijn specialisatie is voeding voor vijftigplussers. Bij mij draait het eerst om gezond eten en dan pas op afvallen. Mensen met diabetes of glutenallergie verwijs ik door.”

Tot een paar jaar geleden richtte ze als binnenhuisarchitect nog interieurs in voor particulieren en voor fotoshoots in glossy woonbladen. Bij de Cornelis Schuytstraat in Amsterdam-Zuid had ze haar winkel.

Maar toen werd ze zwanger van een tweeling, mét al een kleintje thuis. ,,’Hoe ga ik dat doen?’ We woonden twee hoog. Niet handig met baby’s en boodschappen. Hoog-hoogzwanger zijn we naar een huurwoning met tuintje op Funda gaan kijken en kwamen we in Laren uit.’’

Wonderland

,,Ik kende het Gooi alleen van de huizen die we huurden voor fotoshoots. Maar toen ik Laren kwam inrijden, was ik meteen verkocht. Het was rond Kerst, de ijsbaan was verlicht. Ik voelde me Alice in Wonderland.”

Ze neemt een slokje van haar latte macchiato. Van haar carrièreswitch heeft ze geen seconde spijt. ,,Voeding en gezond eten vond ik altijd al interessant. Dit werk geeft me veel energie. Mensen helpen, dat wil ik. Een cliënt, een boom van een vent, is in twaalf weken al 11,5 kilo afgevallen. Dolblij geeft hij mij een hug en dan denk ik: daar doe ik het voor.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.