Geen paniek bij zwemmer Ferry Weertman na zevende plaats

Ferry Weertman.

Ferry Weertman.© ANP

Marcel Tabbers
Setúbal

In zijn laatste wedstrijd voor het WK openwaterzwemmen komende maand, eindigde Ferry Weertman op een zevende plaats. Toch was er bij de 24-jarige zwemmer uit Naarden allerminst sprake van paniek.

De invloed van de stroming tijdens de derde worldcupwedstrijd van het seizoen in het Portugese Setúbal was namelijk zeer bepalend voor het resultaat. Dat bleek wel uit de buitengewone snelle tijd van 1.30.02 uur.

Ter vergelijking: In Rio zwom Weertman 1.52.59 uur over dezelfde afstand van tien kilometer.

„Het was een heel raar soort draaierige stroming. Omdat het in een baai plaatsvond, hadden we aan drie kanten van het rechthoekige parkoers van twee kilometer voordeel van de stroming. Aan de vierde zijde kwam de stroming van de zijkant. Mede hierdoor werd er zo absurd snel gezwommen. Normaal zouden we ongeveer twintig minuten langer bezig geweest zijn. En juist in die eindfase van een race gebeurt het altijd dat bepaalde zwemmers meer vermoeid raken. Dat is ook meestal het tijdstip dat ik me naar voren ga begeven. Dat was nu absoluut niet van toepassing. Als ik alles nog veel later in de gaten had gehad, zou ik echt nog verder achterop geraakt”, wist Weertman op een berustende toon na zijn race te melden.

Met nog twee omlopen van twee kilometer te zwemmen had Weertman door dat hij zich te ver naar achteren had laten zakken in het 46-koppige peloton. In het zeewater van Parque Urbano de Albarquel begon hij zijn inhaalrace.

„Eerder was Kristof Rasovszky al naar voren gegaan. Ik zag hem voorbij gaan en dacht dat het verschil wel weer goed gemaakt zou gaan worden. Toch was het gat met hem voor mij niet meer te dichten. Dat kwam echt door die hele vreemde stroming.” Uiteindelijk won de Hongaar met een voorsprong van ruim elf seconden op Weertman. Diens trainingsmaatje Marcel Schouten finishte twee seconden eerder en eindigde net naast het erepodium.

Vooruitblikkend naar het WK op dinsdag 16 juli in het Balatonmeer in Hongarije trok Weertman een heldere conclusie: „Ik heb best goed gezwommen. Alleen had ik slimmer moeten racen. Maar geen zorgen.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal