Tomin tevreden over het regelen van ’gewone’ banen

Casper van den Broek
Hilversum

’Meehuilen met de wolven in het bos’, daar doet directeur Hans Roos van de Tomingroep niet aan. Hij ziet nog steeds veel kansen om arbeidsgehandicapten, waartoe in het Gooi tegenwoordig ook mensen in de bijstand behoren, weer aan een baan te helpen.

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals dat tegenwoordig heet, staan deze maand weer volop in de belangstelling. De Tweede Kamer bespreekt de eerste resultaten van de nieuwe Participatiewet. De wet is bedoeld om deze mensen richting een ’gewone’ baan te helpen. Het debat in de Tweede Kamer moest echter vorige week plotseling worden uitgesteld, omdat verantwoordelijk staatssecretaris Jetta Klijnsma ernstig van haar tandemfiets is gevallen. Zij werkte vanaf dat moment vanuit huis.

Enkele oppositiepartijen mopperen, omdat het nog niet opschiet met het realiseren van 125.000 nieuwe banen voor de kwetsbaren in onze samenleving. Vooral het feit dat de overheid zelf achterloopt bij het bedrijfsleven, stoort de politieke partijen in de oppositie.

„Voor gemeenten, provincies en andere overheidsinstellingen is het ook best lastig”, reageert Hans Roos, die verantwoordelijk is voor sociale zaken en re-integratie. „Vaak gaat het om productiebanen. Bij overheidsinstellingen heb je die nu eenmaal minder. Dan heb je meer creativiteit nodig om nieuwe functies samen te stellen.”

Sinds vorig jaar is de Tomingroep binnen de regio Gooi en Vechtstreek de spin in het web als het gaat om alles wat te maken heeft met arbeidsgehandicapten en de Participatiewet. Tot dan toe regelden de gemeenten dat zelf, maar de uitvoering is inmiddels overgedragen aan Tomin. Ook met het UWV in het Gooi worden op dit moment afspraken gemaakt. Afgelopen juni startte de Tomingroep samen met de gemeenten het Werkgevers Service Punt. Gooise bedrijven die invulling willen geven aan hun maatschappelijke verantwoordelijkheid kunnen daar aankloppen voor steun. Dit serviceteam helpt onder meer bij het regelen van de nodige subsidies en eventueel het aanpassen van de werkplek.

„Veel bedrijven werken nog op de traditionele manier”, legt Roos uit. „Er is een vacature vrij, en die vacature moet worden opgevuld. Maar daar gaan we deze mensen niet mee helpen. Je moet het kunstje onder de knie krijgen om bepaalde functies op te knippen en van de onderdelen weer nieuwe functies te creëren. Veel medewerkers zijn bijvoorbeeld lang bezig met het kopiëren van documenten. Dat werk kan je bundelen en samen met enkele andere taken tot een nieuwe baan maken.”

Sinds vorig jaar is de Tomingroep in deze regio dus ook actief voor mensen die in de bijstand zijn terechtgekomen. Volgens Hans Roos gaat het daarbij om het begeleiden richting werk. Het heeft dus niets te maken met het ’verplichte vrijwilligerswerk’, om iets terug te doen voor de samenleving. Volgens de Tomindirecteur gaat het verder vooral om kwetsbare mensen. „In het Gooi hebben we natuurlijk ook veel hoger opgeleiden. Zij komen meestal niet in dit traject terecht. Deze werkzoekenden gaan dan verder als zzp’er of gaan op een andere wijze hun werk organiseren.”

Het Werkgevers Service Punt van de Tomingroep en de gemeenten is te bereiken via www.wsp-gooienvecht.nl

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.