De barbecue rookt bij Hilversums foodfestival Eten op Rolletjes

Annemarie de Jong
Hilversum

Barbecuegeur stijgt op uit het Hilversumse Dudokpark. Foodfestival ’Eten op Rolletjes’ is vrijdagmiddag gestart met 29 mobiele keukens.

Naar verwachting 15.000 smulpapen worden tot zondag 20.00 uur verleid met lekkers als de truffelkroket, geflambeerde sushi, stoofvlees, kip salsa verde, patatas bravas, Black Angus beef en pulled pork. Óf bananenbrood, carrotcake en crêpe karamel-zeezout voor de zoetekauw.

Het Foodfestival start fris. Geen punt, vindt Marco Smit van de Koffie Society uit Bussum. ,,Prima weer voor koffie.” Samen met zijn partner Tanja Modesta da Costa en medewerkster Tessa serveert hij ’alles voor bij goede koffie’. ,,Specialiteit is deze Pastel Denata, een heerlijk Portugees roomhapje.” Smit staat graag op ’eetfestivals’ met zijn klassieke foodtruck, een Renault Estafette uit 1970. ,,Je kent alle ondernemers. Je komt elkaar overal weer tegen.”

Koeien

Bij De Melkbus van de boerenzonen Robert Geessink en Wout Leerink staat verse yoghurt op de kaart. Versierd met toppings als aardbei, vlierbloesem, karamel, gebrokkelde Bastognekoek en stroopwafel. ,,Al onze producten zijn gemaakt van melk van de koeien van onze ouders”, vertelt het duo uit Eibergen, dat een oude vrachtwagen van ’Van Gent en Loos’ heeft omgebouwd tot foodtruck.

Medewerksters van tandartsenpraktijk De Ivoren Toren in Medisch Centrum Dudok strijken ondertussen neer aan houten tafels. ,,Leuke plek voor de vrijdagmiddagborrel!”, klinkt het vrolijk. Pizza uit de houthoven komt op tafel. ,,Lekker.”

Beleving

De drukte moet nog een beetje op gang komen. Maar als het weer meewerkt, komt het helemaal goed, verzekert medeorganisator Frans Nagel. ,,Het is niet zomaar een hapje eten, hè. Het gaat om de hele beleving.” Het festival trok vorig jaar 15.000 bezoekers. ,,Zou mooi zijn als we dat aantal weer halen. Of meer.”

Ook van de partij is Gerts Chocolade, met zijn in chocola gedoopte aardbeienspies en slagroomtruffels.

Het zijn lange dagen voor hem. ,,Ik sta om zeven uur op om alles voor te bereiden en je bent laat thuis. Maar het is leuk zo’n foodfestival. Een lekker vrij sfeertje. Als het mooi weer is genieten mensen in het gras. Hele gezinnen. Fijn publiek. Mensen die openstaan voor nieuwe dingen, die verrast willen worden.”

Kaviaar

Bij Pofferdikkie bakt Malie biopoffertjes. Niet alleen zoete - zoals met aardbeien met slagroom - maar ook hartige poffertjes met kaviaar, zure room en dille. ,,Voor het eerst. Spannend!”

Marko Depender staat met bezieling achter de barbecue van de Latijns-Amerikaanse keuken Caliente - ook bekend van Foodhall Mout. Hij draait de kip precies goed gaar. ,,Wil je dit echt goed kunnen, dan moet je veel vlieguren maken.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.