Ruimte voor extra rijstroken A27

Ruimte om de weg uit te breiden is reeds gemaakt.© Foto Studio Kastermans/Ben den Ouden

Valentijn Bartels
Hilversum

De A27 tussen knooppunt Eemnes en Utrecht-Noord wordt klaargemaakt voor een extra rijstrook in beide rijrichtingen.

Sinds vorige maand graven machines en wegwerkers aan weerszijden van de weg om het traject klaar te maken voor twee keer drie rijstroken in plaats van twee maal twee stroken.

Rondom Hilversum valt op dat er bomen zijn gekapt om ruimte te winnen. Automobilisten kijken, terwijl ze passeren, massaal naar de gigantische bouwplaats die zich over kilometers uitstrekt. Langs de weg gaat in totaal een traject van circa 23,5 kilometer op de schop. De megaklus is gegund aan 3Angle, een bouwconsortium van Heijmans, 3i Infrastructure en Fluor. Zij zijn van plan om in ieder geval in december van dit jaar de extra rijbanen klaar te hebben voor gebruik. Doel van Rijkswaterstaat is om de files, die er nu regelmatig tijdens de spits staan, op te lossen.

Rijkswaterstaat waarschuwt dat er tijdens de aanleg van de extra rijbanen hinder kan ontstaan. Komende nachten is de oprit richting Almere gesloten.Op delen van de snelweg gelden lagere snelheden en er worden tijdelijke rijstroken ingezet om doorstroming te bevorderen. Bovendien stimuleert Rijkswaterstaat automobilisten het traject te ontlasten. Vanaf september krijgen regelmatige gebruikers van de weg tijdens de spits geld als ze de route van 6.30 en 9.30 uur mijden. Na drie maanden moet de ergste hinder voorbij zijn.

Bovendien krijgt Hilversum een compleet nieuwe af- en oprit die de A27 verbindt met de mediastad. De grote lussen zijn nu nog in gebruik, maar die moeten plaatsmaken voor veel nieuwe verbinding. Die wordt gebouwd in een veel compactere uitvoering met een ongelijkvloerse aansluiting op de snelweg. Door de zogenaamde Haarlemmeraansluiting kan een deel van de huidige afrit natuurgebied worden. Sommige omwonenden van de uitbreidende snelweg leggen zich niet neer bij de uitbreiding van de snelweg. Zij vinden dat de bredere weg voor onredelijk veel geluidsoverlast zorgt.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.